Đoković upisuje fakultet: “Neću u politiku, to je prljav sistem kome nisam dorastao”

23.05.2021. | 23:00

Najbolji teniser otvorio dušu o stvarima o kojima nije toliko pričao.

Novak Đoković je posljednjih dana u žiži interesovanja posljednjih nedjelja. Poslije poraza u finalu Rima, čeka ga turnir u Beogradu pa odlazak na Rolan Garos.

Dok je bio u Italiji, mediji u toj zemlji su uspjeli da naprave zanimljiv intervju sa najboljim igračem svijeta. Nole je za “La Stampu” otkrio šta želi da radi u životu i kakav će biti život poslije tenisa.

– I dalje želim da upišem fakultet. Ne znam da li sljedeće ili za pet godina, ali svakako bih volio da posjedujem univerzitetsku diplomu. Tužan sam što to nisam uspio kao mlad čovjek, iako sam izuzetno zahvalan na svemu što imam i što sam postigao.

Zanimaju ga teme zdravlja, arheologije, antičkih civilizacija

– Na kraju krajeva, fakultet nije namijenjen samo djeci, možete da ga upišete i kad vam je 40 godina.

– To je kuća znanja, a ja sam veoma znatiželjan. Najviše me interesuju teme zdravlja, gdje je polje široko. Volio bih da izučavam i antičke civilizacije i arheologiju. U ovom periodu životu pokušavam da shvatim šta me najviše interesuje. U modernom dobu dosta toga možete da odradite onlajn, što je u mom slučaju možda najbolji metod, jer sam i teniser i roditelj.

Pričao je Đokoviću i o tome kako je promijenio poglede na svijet, da je više posvećen bazičnim, a ne materijalnim stvarima.

– Ne možemo da razdvojimo osobu sa terena od one van njega. Uvidio sam da ono što radim, o čemu razmišljam i te kako utiče na moju igru i sreću. Zato se trudim da mi um bude otvoren.

– Na sebe, ali i sve koji ljude na planeti gledam kao u duševnom smislu. Tek onda slijedi ono tjelesno. Ako 100 ljudi pitate šta im je njavažnije u životu, 99 će vam reći da su to zdravlje, sreća i radost, spospobnost da ih prenesete na druge. Vjerujem da smo vječni kroz postojanje naše duše, a ne tijela.

Stidim se svoje tamne strane

Napomeno je da dosta vremena provodi u kontaktu sa prirodom.

– Meditiram i molim se svakodnevno, jer mi to pomaže da bude u kontaktu sa dušom i kosmičkom energijom. Vjerujem u pozitivne emocije, trudim se da kod svih vodim dobre stvari.

– Nisam savršen, još kako. Postoji strana mog karaktera i ponašanja koja mi se ne sviđa, koja se sramotim. Služe da me podsjete da je preda mnom dosta posla. Povezanost sa prirodom i spiritualnost mi pomaže da bolje razumijem ko sam. Taj proces se nikad ne završava“.

Danas je važniji biznis, a to mi se ne sviđa

Novinar La Stampe interesovao se da li Novak Đoković vidi sebe u ulozi političara kad odloži reket.

– Već sam u političkim vodama, kad je tenis u pitanju. Već deset godina se borim se čuje glas mojih kolega, za to vrijeme sam uvidio da je politika čudan svijet. Ne sviđa mi se. Prljav sistem. Nisam dorastao onome što danas vidimo u skoro svim modenim državama ili takozvanoj demokratskoj civilizaciji, navodi “Telegraf.rs“.

– Više od politike, čini se da je riječ o korporativnim interesima. Nisam spreman da pričam o politici, ali kao neutralni posmatrač mogu da kažem da smo mnogo godina unazad izgubili istinsku demotraktiju.

– Danas je važniji biznis, u tome ne vidim sebe. Ako mi srce ne sugeriše da ne mogu pozitivno da utičem na ljude, neću to ni raditi. Mada, u budućnosti sam otvoren za sve. Svakako ću svojoj državi pomoći i van terena. Osjećam bliskost sa Srbijom, a imam interesovanja i van sporta“.