Đoković srušio Nadala u njegovom kraljevstvu za finale Rolan Garosa!

11.06.2021. | 23:26

Novak Đoković je pobijedio Rafaela Nadala u polufinalu Rolan Garosa sa 3-1 u setovima, poslije više od četiri sata borbe.

Đoković je do trijumfa nad Nadalom došao sa 3:6, 6:3, 7:6, 6:2 i plasirao se u finale.

Duel srpskog i španskog tenisera već se smatra jednim od najboljih u istoriji tenisa.

Đoković se plasirao u svoje šesto finale Rolan Garosa u karijeri, gdje će se protiv Grka Stefanosa Cicipasa boriti za drugu titulu.

Nadalu je ovo tek treći poraz od kada se prvi put pojavio na Otvorenom prvenstvu Francuske – od čega drugi od Đokovića – pored čega ima i nestvarnih 105 pobjeda i 13 šampionskih trofeja.

Đokovićeva pobjeda se nije mogla naslutiti na početku meča, pošto je u prva dva gema doživio katastrofalnu sudbinu.

Nakon dvije brejk i tri gem lopte koje nije iskoristio, Rafa uspio da napravi dva brejka u nizu i da povede sa 5:0.

Novak se koliko-toliko vratio u set i smanjio na 3:5, ali izgubio naredni gem, iako je spasao ukupno šest set lopti.

Ono što je bilo najbitnije je da nije mentalno potonuo, odnosno da je krenuo da igra sve bolje i bolje.

Već na startu drugog seta se moglo vidjeti da se momentum preokreće, iako je Nadal momentalno vratio brejk koji je pretrpio.

Srpski teniser je bio evidentno bolji rival na terenu, ali je Rafa nekako uspijevao da zakomplikuje posao protivnika u svakom mogućem, ali i nemogućem trenutku.

Najbolji teniser je napravio brejk za 4:2, a onda u svoja naredna dva servis gema spasao ukupno pet gem lopti i izjednačio na 1-1.

​Treći set trajao je nevjerovatnih sat i po vremena i gledaocima je donio neviđenu dramu – i vjerovatno najbolji set u istoriji tenisa.

Novak je iz serije brejkova izašao sa prednošću od 5:3, ali je Rafa uspio da osvojio četiri poena u nizu u gemu kada je Novak servirao za osvajanje seta i izjednači na 5:5.

Srpski teniser je najbitniji trenutak na cijelom meču vjerovatno imao kada je servirao za taj-brejk, pošto je spasao set loptu, nakon što u gemu prije toga nije iskoristio dvije brejk lopte.

U taj-brejku je bilo veoma napeto, ali je proradio servis kada je bilo najbitnije. Takođe ni ruka nije zadrhtala kao u taj-brejku trećeg seta protiv Beretinija, pa je Novak poveo sa 2-1.

Nakon trećeg seta viđena je čudesna situacija, pošto su francuske vlasti oborile sopstveno pravilo o zabrani okupljanja, pa je publici bilo dozvoljeno da ostane na terenu i poslije 23 časa.

To kao da je motivisalo Nadala koji je napravio brejk i poveo sa 2:0, ali njegovo radovanje nije dugo trajalo.

Kralj šljake je ubrzo ostao bez snage, te je djelovalo kao da je Novak mnogo spremniji za napetost i dužinu duela. To je u jednom trenutku postalo još evidentnije, jer je Španac zatražio medicinsku pomoć zbog problema sa lijevim stopalom.

Novak je iskoristio nalet, krenuo da igra još samouvjerenije i agresivnije, pa je Rafi napravio ne jedan, ne dva, već tri brejka u nizu.

I trinaestostrukog šampiona i čovjeka koji ima 105 pobjeda i (sada) tri poraza u istoriji Rolan Garosa – poslao kući.