Đoković rekao da je to mnogima prst u oku: Tražimo još novca za igrače

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković takmiči se u Torinu na Završnom mastersu ATP sezone, a na konferenciji za medije poslije pobjede nad Andrejom Rubljovom govorio je o podjeli unutar ATP i organizaciji PTPA, koju je osnovao zajedno sa kolegom Vasekom Pospišilom.

Đoković je obezbijedio prolaz u polufinale turnira u Torinu pošto je u srijedu bez većih problema u drugom kolu Zelene grupe rezultatom 2-0 bio bolji od Andreja Rubljova.

Đoković je komentarisao intervju koji je Bob Grin, jedan od osnivača ATP, nedavno dao. On je u tom razgovoru rekao da je tadašnji svjetski broj jedan, Mats Vilander, bio apsolutni lider i da je postavio jedno jedinstvo koje je izuzetno važno i za ATP i za PTPA, kao osvježenje u teniskoj organizacionoj misli u profesionalnom tenisu.

“Pročitao sam Grinov intervju, on je jedan od osnivača ATP i bilo je vrlo interesanto. Ono što je meni ostalo, iako sam znao to od ranije, ali drago mi je da je tako neko veliko ime, kao što je on, ko je učestvovao u osnivanju ATP organizacije, rekao da je u to vrijeme podjela profita bila 50/50 između turnira i igrača. Danas je to mnogo manje. Sa ATP imamo negdje između 25 i 30 odsto, dakle nekih 26, 27 odsto, u prosjeku ono što igrači dobijaju sa ATP. Što se tiče grend slemova, tu je prosjek duplo manji, tu je negdje oko 11 odsto, 12. Ne znam da li se nešto promijenilo u posljednje dvije godine. Mislim, jeste se promijenilo u smislu uvećanja nagradnog fonda, ali u posljednje dvije godine nije zbog kovida, ali ide u tom pravcu. Interesantno, mediji pišu u tom pravcu kako igrači dobijaju veći iznos nagradnog fonda, a ne piše se o tome koliko je grend slem ili neki turnir povećao svoj obrt novca. Proporcionalno, mnogo mnogo više nego što je to sa druge strane dobijeno u vidu nagradnog fonda za igrače“, izjavio je 34-godišnji Novak Đoković.

“To je onako jedana vrlo osjetljiva tema u našem sportu i nisam se nikad ustručavao da pričam o tome zato što mislim da je jako bitno. Znam da je to prst u oko mnogim turnirima ili ljudima u politici i biznisu tenisa, koji prosto ne žele da određene informacije izađu na videlo i da igrači saznaju kako se vode stvari. Upravo je to jedan od najvećih razloga što je osnovan PTPA i zašto ta organizacija mora da postoji jer nemamo stoprocentno predstavništvo i zastupljenost prava igrača. Prosto nemamo. Ovaj sistem koji ima ATP, ma koliko ja cijenio ATP s jedne strane, bez daljeg, ta struktura ne funkcioniše. Pokazalo se mnogo puta u prošlosti. Ja sam bio deset godina u Savjetu igrača, znam šta se sve pokušalo, ali ne ide. Prije svega za igrače da naprave veću razliku u svojim životima i kako da se napravi veći korak unaprijed. To mora da ide kroz jednu organizaciju koja je samo odgovorna i predodređena da zastupa igrače jer u suprotnom se vrtimo u krug i nažalost igrači su ti kojima je prioritet da treniraju i budu posvećeni tenisu, a ovoj drugoj strani je to prvo prioritet i onda smo mi već u startu u zaostatku. Tu se mnogo štošta radi što nije u interesu igrača i onda su igrači ti koji ispaštaju“, rekao je srpski teniser.

“Ja se nadam da će ovo da prepoznaju i oni koji nisu deo PTPA jer ima tu dosta igrača iz vrha koji nisu dio organizacije. Žao mi je zbog toga, ali opet razumijem, svako čeka neko svoje vrijeme. Da li će se to desiti ili ne, to ne znam, svakom je potrebno vrijeme da razmisli o tome, ali što više vremena odmiče, ima manje vremena da se stvari konkretno promjene jer donose se raznorazni zakoni, nova pravila, usvajanja… Evo sada imamo taj 30-godišnji plan, zapravo licenca koja se produžuje svim mastersima. To je nečuveno! Mislim da ni u jednom sportu nema da u jednom sportu daješ nekom licencu na 30 godina, to je nevjerovatno. I na primjer, od tih licenci koje su dobili na garanciju od 30 godina, njihova licenca će sad da ide duplo gore jer će imati par dana više za organizaciju turnira. Samo da vam dam primjer. I onda oni tu licencu prodaju za nekoliko stotina miliona evra, kao na primjer Madrid, a od toga igrači nemaju ništa. A praktično smo mi kao igrači dio organizacije ATP dali njima mogućnost da imaju duži turnir, 30 godina licencu, i onda tu licencu kad prodaju, zarađuju samo za sebe. To je samo jedan primer, a ima mnogo tačaka u tom dogovoru koje su crvene zastavice u odnosu na igrače. Ima ti mnogo stvari, jedino ako se velika većina igrača, pogotovo iz vrha, ujedini, možemo da napravimo nešto konkretno. Ovako samo cupkamo u mjestu, a to samo odgovara ljudima koji drže monopol“, zaključio je najbolji igrač svijeta.

Naredni meč u Torinu Đoković igra u petak od 14 časova protiv Kamerona Norija, koji je na Završnom mastersu zamenio povrijeđenog Stefanosa Cicipasa.

Ostavite komentar: