Đoković otkrio zbog čega je tražio medicinsko izuzeće – suđenje zakazano

08.01.2022. | 09:02

Novak Đoković je otkrio da je medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju zatražio jer je bio pozitivan na virus korona u prethodnih šest mjeseci. Suđenje između srpskog tenisera i Ministra unutrašnjih poslova Australije, koje je zakazano za ponedjeljak, biće prenošeno uživo putem video-linka.

Đoković je razlog potvrdio pri predaji dokumentacije sudu, prenijela je australijska novinarka Džoana Mekarti.
Ona je navela da je Novak tražio medicinsko izuzeće jer se tek nedavno oporavio od kovida-19, pošto je na papirima koje je predao srpski teniser piše da je pozitivan na koronu bio 16. decembra 2021. godine, nešto manje od dvije nedjelje nakon Dejvis kupa.

To znači da je Novak imao pravo da traži medicinsko izuzeće na osnovu propisanog pravila o zarazi virusom u prethodnih šest mjeseci, ali ono što je trenutno sporno je da li je taj razlog bio validan za traženje medicinsko izuzeća.

Đoković će se u ponedjeljak pojaviti na sudu u Melburnu gdje će predstaviti svoj slučaj nadležnim organima, nakon što mu je ukinuta viza za boravak u Australiji pred početak Australijan opena.

Federalni sud Australije objavio je da će suđenje, koje je na programu u ponedjeljak u 10 ujutru po tamošnjem, odnosno u ponoć po srpskom vremenu, biti prenošeno uživo putem lajv-strima, prenosi “Sputnik”.

Đoković će zajedno sa svojim advokatima na suđenju pokušati da objasni sudiji da je tretman koji je dobio urađen bez proceduralne pravičnosti od strane Granične policije, prenijeli su australijski mediji.
Podsjetimo, Novak je doputovao u Australiju 5. januara uveče, nakon čega je prvo zadržan osam sati na ispitivanju na aerodromu, a nakon toga poslat u migrantski hotel sa sumnjivom prošlošću, odakle neće izaći naredna četiri i po dana.