Đoković juri plasman na završni masters: Srpskom teniseru važan svaki bod

27.09.2022. | 13:29

Kako se približava kraj teniske sezone, u fokus dolaze kalkulacije za plasman na završni masters turnir u Torinu.

Kao što je od ranije poznato, mjesto na ovom turniru obezbjeđuje osam najboljih tenisera u tekućoj godini.

Prethodnih godina učešće srpskog tenisera Novaka Đokovića na ovom turniru se uglavnom nije dovodilo u pitanje. Međutim, usljed činjenice da je zbog ograničenja uzrokovanih virusom korona, Novak propustio većinu turnira ove sezone, situacija je nešto komplikovanija.

Đoković se trenutno nalazi na 15. mjestu ATP rejs liste, u kojoj se računaju samo rezultati od početka ove godine i koja je relevantna za plasman na završni masters. Po tom kriterijumu, srpski teniser bi imao težak put pred sobom da ostvari cilj, pošto mu osmoplasirani Aleksandar Zverev beži za 870 bodova, a devetoplasirani Hurbert Hurkač 805.

Ipak, postoji drugi kriterijum po kojem Đoković u ovom trenutku ima rezervisano mjesto u Torinu.

Naime, kako bi na neki način zaštitio gren slem šampione, ATP je uveo pravilo da osvajač bar jednog gren slema u sezoni obezbjeđuje plasman na završni turnir, pod uslovom da na posljednjoj ATP rejs listi prije turnira završi u top 20. To znači da je srpski teniser osvajanjem Vimbldona odradio dobar dio posla, ali moraće još da zapne.

Na 21. mjestu trenutno se nalazi Australijanac De Minor sa 360 bodova manje od Đokovića, zatim Fransis Tiafo sa 405 bodova manje, Denis Šapovalov sa 465 bodova zaostatka itd.

Zbog toga ne čudi što je Novak prijavio učešće na turnirima u Tel Avivu (ATP 250) i Astani (ATP 500), jer će svaki bod do kraja sezone biti važan.

Dobra stvar za srpskog tenisera je to što se svi turniri nakon Astane igraju u Evropi, gdje nema prepreka za njega da igra, a u novembru se igra masters turnir u Parizu na kojem može osvojiti najviše bodova (1000).

Prvi naredni meč Novak Đoković igra u osmini finala turnira u Tel Avivu, a protivnik će mu biti pobjednik duela Tiago Monteiro – Pablo Anduhar.