Đoković: Dan kada kažete, skidam kapu protivniku

11.10.2020. | 19:24

Nepun sat poslije završenog finala, Novak Đoković je na konferenciji za medije odgovarao na pitanja i rekao je da njegov poraz nema nikakve veze sa povredom koja ge je mučila ranije tokom turnira.

Ne dešava se Novaku da često izgubio sa 3:0, ali tako je bilo ovog puta, Španac je slavio sa 6:0, 6:2, 7:5.

“Bio sam sasvim u redu. Sve je bilo normalno, bio sam spreman za meč. Radi se samo o tome da sam nadigran. Pobijedio me je čovjek koji je bio savršen. Posebno u prva dva seta. To je sve. Ne bih da tražim bilo kakvo opravdanje za poraz. Bio je bolji. Dobio u tri seta u finalu grend slema, ali kad igrate sa Rafom na šljaci, koji igra kako igra, teško mu je uzeti set. U trećem sam imao šanse, ali nisam ih iskoristio”, kaže Novak.

Na pitanje da uporedi šta je to radio drugačije od protivnika, Đoković je rekao da je jednostavno protivnik bio bolji.

“Nemam šta da kažem posebno osim da sam potpuno bio nadigran, bio je bolji igrač. Nije promašivao uopšte, sve je vraćao, taktički je igrao sjajno. Dobro sam se osjećao tokom turnira, mislio sam da sam u velikoj formi. Svakako da sam mogao bolje, posebno u prva dva seta, ali me je iznenadio kako je igrao, kvalitetom tenisa koji je imao. On je fenomenalan. Igrao je savršen meč, posebno u ta dva seta. U trećem sam se vratio, našao malo svoj ritam, onda je bilo nekoliko tijesnih gemova, šanse koje nisam koristio. Zatvorio je meč, to je to. Apsolutno je zaslužio da pobijedi”.

Prokomentarisao je i Nadalov nestvaran učinak u Parizu.

“On se ne zaustavlja. Ništa ne može da ga zadrži, kako se čini. Divim se svemu što je uradio, posebno ovdje. Ima zapanjujući skor i rekord na ovom terenu. Dva meča u cijeloj karijeri je izgubio? Trinaest titula, nema tu šta mnogo da se kaže. Samo superlativi, zaslužuje to”, piše “Nova.rs”.

Novaka nije služao u finalu ni drop-šot, udarac koji mu je bio od pomoći u prethodnim mečevima u Parizu.

“Stvarno danas nije funkcionisao tako dobro. On je dobio mnogo poena poslije mojih skraćenih lopti. Nisam ih odigrao tako mnogo. Taktički sam pokušao druge stvari, ali u ta prva dva seta nije funkcionisalo. Želio sam da mu poremetim ritam, očigledno. Bio je spreman, pripremljen na sve, igrao je prave udarce. To je samo jedan od onih dana kada kažete, skidam kapu protivniku, bravo”, dodao je Novak.

Pričao je i o uslovima za igru, a na opasku da je te drop-šotove igrao možda prebrzo, preuranjeno, složio se da je bilo tako.

“I ja sam mislio da su ovi uslovi više odgovarali meni, osjećao sam se odlično tokom turnira, igrao odličan tenis, bio sam samouvjeren. Rafa je sve razuvjerio, pokazao nam da griješimo. Fantastičan meč je odigrao. Taktički, u pravu ste. Vjerovatno sam pomalo žurio sa tim drop-šotovima, pokušavao sam da igram kraće poene, da idem na vinere. Vjerovatno je da nisam dobro konstruisao poene. To se odrazilo na rezultat, ali je njegova odlična odbrana uticala na rezultat, mnogo toga je vratio. Normalno je da kod takvih udaraca igram dvije-tri kraće razmijene od pozadi, forhend ili bekhend, kad udarim devet od deset udaraca, to je viner, gotov poen. Ne protiv njega, posebno ne u ovim uslovima. To se dogodilo, nije promašivao. Morao sam nešto da uradim, a nisam našao rješenje”, zaključio je najbolji igrač svijeta.