Derbi kola u Mostaru: Zrinjski dočekuje Borac

10.03.2024. | 12:44

Iako do kraja ima još dosta da se igra, derbi utakmica 22. kola WWin lige BiH u kojoj se sastaju dvije najbolje ekipe bh. šampionata Zrinjski i Borac mogla bi da presudi da li će Mostarci uspjeti da odbrane titulu.

Aktuelni šampion trenutno ima devet bodova manje od lidera iz Banjaluke i svima je poprilično jasno da u nedjelju, od 19 časova, moraju da idu po pobjedu ako žele da ostanu u igri za pobjednički pehar.

“Plemići” ove sezone nisu uvjerljivi kao prošle, ali pobjeda protiv Borca ovog vikenda nameće se kao imperativ pred izabranike trenera Zrinjskog Željka Petrovića.

Crnogorski stručnjak kaže da je Zrinjski na svom terenu favorit protiv svakog protivnika, ali je dodao neće srljati bez obzira na važnost ovog duela.

“Igramo utakmicu kod kuće, mislim da smo spremni i da je sve onako kako želimo. Ali igramo protiv nekoga ko nije izgubio 20 utakmica. Igra se 90 minuta i ne smijemo žuriti. Igrači se polako privikavaju na novu situaciju, godinama smo mi bili prvi i nas su jurili, a sad smo mi ti koji moramo juriti drugog”, kazao je Petrović.

Kaže da između Borca i Zrinjskog nema velikih tajni i da će u nedjeljnoj utakmici presuditi voljni momenat.

“Važno je da od prve minuta damo sve od sebe, da intenzitetom i duelima zadovoljimo publiku. Igramo pred svojim navijačima, očekujem odličnu atmosferu, odličnu utakmicu i vjerujem da će nas naši navijači pogurati do pobjede. Zrinjski je veliki klub, barem na ovim prostorima, koji treba uvijek da bude prvak. Mislim da svaki trener koji ovdje dođe treba da dođe s ambicijama da osvoji prvenstvo i kup, a hoće li se to na kraju dogoditi zavisi možda od jedne prečke, stative ili penala. Ja radim najbolje što mogu 24 sata dnevno, a vidjećemo na kraju rezultat. Pehari se ne dijele sada već za dva mjeseca”, ističe trener Zrinjskog, prenosi Fena.

Devet bodova ili tri pobjede su velika zaliha koja Borcu dozvoljava i pokoje lošije izdanje do kraja sezone. Ipak, “crveno-plavi” u Mostar ne dolaze da izgube iako statistika kaže da su od 17 premijerligaških gostovanja izgubili 15 uz dva remija.

“To dovoljno pokazuje snagu Mostaraca ali naš cilj je da se vratimo neporaženi. Oni moraju da jure pobjedu i to moranje moglo bi da bude naša šansa. Igraćemo mirno, staloženo, pokušaćemo da ih držimo što dalje od našeg gola i očekujem da takva igra urodi plodom”, kaže trener Borca Vinko Marinović.

Parovi 22. kola, subota od 13: Široki Brijeg – Sloga, od 16: GOŠK – Posušje, od 18.30: Sarajevo – Igman, nedjelja od 14: Zvijezda 09 – Željezničar, od 19: Zrinjski – Borac, ponedjeljak od 18: Velež – Tuzla siti.

Oznake: Borac, Derbi, Mostar, Zrinjski