Da li će zbog obavezne vakcinacije Đoković braniti titulu na Australijan openu

03.10.2021. | 09:25

Australijska država Viktorija, u kojoj se nalazi grad Melburn, donijela je mjere da svi sportisti moraju biti vakcinisani ukoliko žele da nastave sa trenutnim aktivnostima.

Trenutno ti propisi ne važe za takmičenja u kriketu i tenisu, ali prema informacijama koje stižu iz Australije, planira se uvođenje obavezne vakcinacije za učesnike Australijan opena u januaru. To bi moglo da znači da će biti doveden u pitanje nastup najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića.

Čelnici Viktorije nastavili su sa rigoroznim mjerama kako bi nastavili borbu sa pandemijom koronavirusa i uveli obaveznu vakcinaciju sportista.

Danijel Endrjuz, prvi čovjek ove australijske države, javno je poručio da će svi zaposleni u profesionalnom sportu morati da budu vakcinisani najkasnije do 26. novembra.

Trenutno su iz pravila izuzeti kriketaši i teniseri, ali je i iz Teniske asocijacije profesionalaca (ATP) indirektno potvrđeno da se planira isto za predstojeći Australijan open.

“Iako prihvatamo svačije pravo izbora, takođe vjerujemo da svaki igrač ima ulogu da pomogne da veća grupa dostigne bezbjedan nivo imuniteta”, rekao je portparol ATP-ja.

To bi umnogome moglo uticati na nastup Đokovića, koji bi u Melburnu trebalo da brani titulu osvojenu ove godine.

Poznato je da Novak nije vakcinisan i da ne želi da žuri sa tom odlukom, ali će se naći pod velikim pritiskom ukoliko navedeno pravilo bude potvrđeno.

“Odluku da li ću primiti vakcinu ću zadržati za sebe. Nadam se da ćete to poštovati. Ne želim da bude etiketiran kao za ili protiv vakcine. Drago mi je da igrači imaju izbor. Đorđe (brat) mi je rekao da je dosta igrača primilo vakcinu”, izjavio je svojevremeno Đoković.

Svjetski “broj 1” ima istorijsku priliku da u Melburnu ostvari nekoliko rekorda – eventualna pobjeda donijela bi mu 10. pehar na Australijan openu, a ujedno i 21. grend slem u karijeri, čime bi postao najtrofejniji u istoriji.

Trenutno je izjednačen sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom sa po 20 titula na najvećim turnirima.

Australijan open na programu je od 17. do 30. januara 2022. godine.