Nastao muk: Novak sve bliži odluci koja ostavlja bez teksta

27.01.2024. | 11:24

Eliminacija u polufinalu Australian Opena nije ni blizu šokantna kao odluka koju je donio Novak Đoković nakon što je izgubio od Jannicka Sinnera.

Đoković je već godinama neprikosnoveni kralj tenisa, ali nakon njegove posljednje odluke mogle bi uslijediti tektonske promjene.

Srbija ima niz uspješnih sportista svjetske klase, ali Đoković je sigurno najveći od svih. Međutim, popularni Nole je vrlo blizu da izgubit status najboljeg tenisera svijeta, barem onaj formalni.

Naime, višestruki osvajač Grand Slama donio je odluku da se ne takmiči prije 6. marta što znači da bi mogao izgubiti poziciju broj 1 na ATP listi.

Nakon sljedećeg presjeka bodova prednost Đokovića nad Carlosom Alcarazom biće 600 bodova. Španac u planu ima niz turnira u narednom periodu.

Potrebno je da odbrani bodove u Buenos Aieru i Rio de Janeiru što će biti lako izdvodljivo s obzirom na konkurenciju te će uz eventualni nastup na još nekom od turnira prestići Đokovića.

Šansu da prestigne Đokovića ima i Daniil Mevedev. Rusu je potrebno da osvoji Australian Open gdje će igrati finale protiv Sinnera te osvoji bodove na turnirima u februaru.

Đoković je na startu godine upisao dva poraza pošto je ranije izgubio od De Minaura na United kupu što definitivno nije njegov nivo.

Nakon poraza protiv Sinnera sam je priznao da ne zna šta će se desiti.

“Vidjećemo, ne znam šta će biti. I dalje imam velike nade za slamove, Olimpijske igre i ostale turnire na kojima budem igrao. Nije ovo osjećaj na koji sam navikao”, kazao je Đoković.

Brojni Noletovi navijači s nestrpljenjem očekuju njegov naredni potez, ali odluka da ne igra do marta pokazatelj je da sada mora da igra sa izmjenjenom taktikom.