Australijski političari opet prozivaju: Puštanje Đokovića, šamar u lice vakcinisanima

10.10.2022. | 09:29

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Australije, Keren Endrjus, izjavila je da bi ukidanje zabrane izdavanja vize Novaku Đokoviću bio “šamar u lice” Australijancima koji su se vakcinisali protiv kovida.

Đoković je prošle godine deportovan iz Melburna, iako je prvobitno dobio dozvolu da uđe u tu zemlju, i nije igrao prvi grend slem u godini, Australijan open.

Srpskom teniseru je zabranjeno da uđe u Australiju do 2025. godine, ali postoji mogućnost da mu vlada u Kanberi ukine zabranu.

Australija je u julu ukinula pravilo prema kojem se od međunarodnih putnika traži da objelodane svoj vakcinacioni status, a Đoković je rekao da se nada “pozitivnim vijestima” povodom njegove želje da igra na sledećem Australijan openu.

Endrjus, međutim, kaže da promjena pravila ne bi trebalo da važi u Đokovićevom slučaju, prenio je Rojters.

“Onda bi se pojavili drugi ljudi u sličnim okolnostima kojima su vize ukinute. Dakle, ako Imigraciono sada odluči da napravi izuzetak za Đokovića, postavlja se pitanje – šta će da urade za ostale koji su u sličnoj situaciji”, rekla je ona za radio “Ej-Bi-Si”.

Đoković nije komentarisao izjavu Endrjus, a ministarstvo unutrašnjih poslova Australije ponovilo je da ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Bivša ministarka policije je rekla da bi ukidanje zabrane Đokoviću bio “šamar u lice onima koji su uradili pravu stvar i vakcinisali se”.

“Zašto bi se Đokoviću dozvolilo da se vrati u zemlju? Samo zato što je visoko rangirani teniser sa milionima dolara? Ne bi smjelo da za njega važi jedno pravilo, a drugo pravilo za ostale”, dodala je Endrjus.

Istog mišljenja je Den Tehan, jedan od opozicionih političara u Australiji…

“Kao ljubitelj tenisa, volio bih da ga vidim ovde. Ali najvažnija stvar ovdje je da zaštitimo integritet imigracionog sistema. Pravila dolaska u Austraiju su se promijenila, više ne morate da budete vakcinisani. Ako odluče da on može da dođe, moraju da urade to i da da donesu odluku na način da se zaštiti naš imigracioni sistem“, poručio je Tehan

Zatim se osvrnuo na deportaciju Đokovića.

Bila je to prava odluka jer je bilo potrebno zadovoljiti neke uslove da bi mogao da uđe u zemlju.