Australijan open potvrdio: Novak Đoković prvi nosilac na turniru

11.01.2022. | 11:34

Organizatori Australijan opena saopštili su da će najbolji teniser svijeta Novak Đoković biti prvi nosilac na grend slem koji počinje narednog ponedjeljka.

Đoković je sredinom prošle nedjelje doputovao u Melburn poslije dobijenog medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv korona virusa, a odmah po dolasku mu je ukinuta viza, nakon čega je smješten u hotel, koji služi kao prihvatni centar za migrante.

Federalni sud u Melburnu je zatim u ponedjeljak donio presudu kojom se poništava odluka Vlade Australije o ukidanju vize, a Đoković je odmah po izlasku na slobodu otišao na trening u Rod Lejver arenu.

Srpski teniser bi ipak mogao da bude deportovan u narednim danima, ukoliko takvu odluku donese tamošnji ministar za imigraciju.

Đoković je u dosadašnjoj karijeri osvojio 20 grend slem titula, isto koliko imaju Rodžer Federer i Rafael Nadal, pa bi svojom 10. titulom u Melburnu mogao da postane najuspješniji teniser po broju titula na najvećim turnirima.

Drugi nosilac je Rus Danil Medvedev, koji je pobijedio Đokovića prošle godine u finalu Ju-Es opena, treći je njemački teniser Aleksander Zverev, a zatim slijede Grk Stefanos Cicipas, Rus Andrej Rubljov i Nadal.

Australijanka Ešli Barti prva teniserka svijeta potvrđena je za prvog nosioca Australijan opena.

Ona je do sada osvojila dvije grend slem titule, 2019. na Rolan Garosu, dok je prošle godine osvojila Vimbldon.

Drugi nosilac ženskog dijela turnira je Beloruskinja Arina Sabalenka, treća je Špankinja Garbinje Mugurusa, a u prvih pet su još Čehinja Barbora Krejčikova i Grkinja Marija Sakari.

Australijan open se održava od 17. do 30. januara.