Alonso je već donio odluku? Bayern i Liverpool ga ne zanimaju, sanja samo jedan klub

25.02.2024. | 11:02

Kao trener Bayer Leverkusena, Xabi Alonso se probio na listu želja velikih klubova. Ali mogu li Bayern i Liverpool uspjeti u želji da ga dovedu? Čini se da bivši španski reprezentativac ima jasnu viziju u budućnosti i da sanja o klupi jednog drugog velikana.

Tržište trenera ovo ljeto doživljava velike promjene. Jürgen Klopp napušta Liverpool, a Thomas Tuchel Bayern, dok će Xavi napustiti Barcelonu. S obzirom na izvanredan posao koji Xabi Alonso obavlja u Bayer Leverkusenu, ne čudi da je on na vrhu liste u svojim bivšim klubovima.

Međutim, potpuno je nejasno želi li se svjetski prvak iz 2010. sada odlučiti na ovaj korak. Jer postoji i treći klub koji igra veliku ulogu u Alonsovim razmišljanjima.

Real Madrid smatra se Špančevom apsolutnom destinacijom iz snova. Ipak, Real je produžio ugovor s trenerom Carlom Ancelottijem, koji radi sjajan posao s Madriđanima i ima ugovor do 2026. godine. Nakon završetka ere Italijana, na Santiago Bernabeuu žele Alonsa.

Postavlja se pitanje hoće li Alonso ostati u Leverkusenu, tamo nastaviti raditi godinu-dvije, nastaviti sazrijevati i čekati dok se pozicija ne oslobodi u Realu, prenosi Sportsport.

Ipak, postoji i opcija da Alonso već na ljeto odluči da napravi dodatni korak u svojoj trenerskoj karijeri i da prihvati izazov koji nude Liverpool i Bayern. U svakom slučaju, Bayer je Alonsu odobrio izlaznu klauzulu za bivše klubove. Postoje žestoke rasprave o izrazu “izlazna klauzula”, ali u biti Alonso ima sigurnost da će se moći preseliti krajem maja za iznos u rasponu od 15 do 20 miliona evra.

Kako je Sport Bild izvijestio prošle godine, Alonso je uključio klauzulu u slučaju da njegova tri bivša kluba Bayern, Liverpool ili Real pokucaju na vrata. Sada i Bayern i Liverpool spremno čekaju da ga angažuju. S druge strane, Alonsova želja je trenirati Real Madrid, ali očito bi u tom slučaju morao pričekati neko vrijeme.

To pogoduje Bayeru, jer bi u tom slučaju Alonso ostao najmanje još jednu sezonu u Njemačkoj vodeći Bayer, ali mu svakako škodi ni sama ideja da vodi Liverpool ili Bayern, koji ga očajnički žele na kraju tekuće sezone.

U međuvremenu, Xabi Alonso želi da završi posao s Apotekarima. Njegov tim je na +11 u odnosu na Bayern i sve bliže prvoj tituli u Njemačkoj, a njegov tim je jedan od favorita za osvajanje Evropske lige.

O dominaciji Alonsovog Bayera najbolje govori podatak da u ovoj sezoni još uvijek nisu poraženi.