Čast i privilegija za FSS i Srbiju: UEFA donijela odluku da se Kongres održi u Beogradu

25.02.2024. | 10:13

Na Kongresu UEFA koji je održan 8. februara u Parizu, usvojena je odluka Izvršnog komiteta da Beograd i Fudbalski savez Srbije budu organizatori narednog sastanka najvišeg tijela Evropske fudbalske unije, 3. aprila 2025. godine.

Predsjednik FSS Dragan Džajić nije krio zadovoljstvo zbog povjerenja koje je ukazano Srbiji od strane krovne organizacije evropskog fudbala na čelu sa Aleksanderom Čeferinom.

– Odluka UEFA da domaćinstvo narednog Kongresa dodijeli našoj organizaciji, za sve nas koji radimo u srpskom fudbalu mora da bude čast i privilegija, ali prije svega ogromna odgovornost i obaveza da dokažemo da smo dostojni ukazanog povjerenja. Beograd je prepoznat kao dinamičan grad sa bogatom fudbalskom tradicijom i sposobnošću da organizuje jedan od najznačajnijih događaja u evropskom fudbalu. Imamo sasvim dovoljno vremena da se pripremimo za ovaj veliki izazov i siguran sam da ćemo biti na visini zadatka. Kongres u Beogradu je važan korak u daljem jačanju veza između Fudbalskog saveza Srbije i Evropske fudbalske unije, kao i prilika da razmijenimo iskustva i ideje sa kolegama iz drugih zemalja – rekao je Džajić i naglasio da odluka UEFA dolazi u najboljem mogućem trenutku, kada se naša A reprezentacija priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj i kada srpski fudbal bilježi značajan napredak u različitim segmentima, prije svega na planu razvoja infrastrukture.

Tokom svog obraćanja Kongresu, prvi čovjek evropskog fudbala Aleksander Čeferin je u jednom trenutku rekao da se Jugoslavija nikada nije osećala evropskije, nego kada je Crvena zvezda osvojila Kup evropskih šampiona 1991. godine:

– To je bila pobjeda protiv francuskog kluba, izvinjavam se gospođo ministarko – našalio se Čeferin sa Ameli Udea Kasterom, ministarkom omladine i sporta Francuske, koja je bila prisutna u dvorani, pa nastavio: – Pobjeda Crvene zvezde je generisala jedinstven osjećaj ponosa i pripadnosti, a s druge strane, Jugoslavija se nikada nije osjećala više izolovano i nesrećno, nego kada je bila isključena sa EURO 1992. iz razloga s kojima smo svi upoznati. Uostalom, fudbalska legenda poput Dejana Savićevića koji je ovdje sa nama, najbolje ovo može da potvrdi – rekao je Čeferin.

To je kod svih članova naše delegacije izazvalo posebne emocije.

– Čuti takve riječi od predsednika UEFA na jednom ovakvom skupu zaista te čini ponosnim i privilegovanim. To su bili uspjesi srpskog fudbala i naravno da ostaje ogromna žal što 1992. godine nismo dobili šansu da na terenu pokažemo ono što smo zaslužili kroz kvalifikacije na putu ka Švedskoj. Drago mi je što se UEFA sjetila da minutom ćutanja oda počast ljudima koji su preminuli između dva kongresa i što smo na taj način imali priliku još jednom da se oprostimo od velikih imena evropskog fudbala, ali i od dvojice naših ljudi čija su imena bila ispisana na velikom ekranu, Mustafe Hasanagića i Velimira Đorđevića.

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović kaže da se na dobijanju organizacije Kongresa radilo već duže vrijeme sa ljudima iz UEFA.

– Igrom slučaja, na mjestu gdje se 1953. godine rodila ideja o osnivanju Evropske fudbalske unije, donijeta je jedan od najvažnijih odluka za srpski fudbal u poslednjih nekoliko godina. Svakako veliko priznanje za Fudbalski savez, Beograd i državu Srbiju, ali i obaveza da se još jednom pokažemo u pravom svetlu. Imamo dovoljno iskustva, kapaciteta i znanja za jedan ovakav izazov. Prošle godine smo bili domaćini HET-TRIK Komiteta koji je jedan od najvažnijih sektora u sistemu UEFA, preko koga se finansiraju svi veliki projekti u evropskom fudbalu. Tada smo dobili najviše ocene i svi delegati su oduševljeni što će ponovo imati priliku da posete Beograd. Ono što je najvažnije, mislim da je ovo samo početak. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu na svim nivoima, siguran sam da ćemo sve češće biti domaćini velikih fudbalskih događaja. Sa čelnicima UEFA već smo obavili mnoge razgovore na tu temu, a izgradnja Nacionalnog stadiona pruža nam ogromne mogućnosti i daje za pravo da se posle 2027. godine nadamo dodjeli organizacije nekog velikog takmičenja ili finalne utakmice Lige Evrope – rekao je Šurbatović.

Oznake: Beograd, Kongres, Srbija, UEFA