Mektić: HDZ i SNSD blokiraju rad Savjeta ministara, oni ne rade u interesu građana

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić žestoko je kritikovao političke stranke HDZ BiH i SNSD koje je optužio da blokiraju funkcionisanje Vijeća ministara BiH i da ne rade u interesu građana BiH.

Nakon što je otkazana sjednica Savjeta ministara BiH Mektić je rekao da je kompletna situacija u kojoj se nalazi državna vlast ne samo indikativna, već se radi o pokušaju “klasičnog blokiranja rada Vijeća ministara BiH”. Kako kaže, posljednja redovna sjednica Savjeta ministara BiH održana je 4. aprila 2019. godine i nakon toga je bilo nekoliko pokušaja da se održi sjednica državnog organa izvršne vlasti.

“To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa”, rekao je Mektić.

On je kazao da se javnost može pokušati obmanuti, ali da je činjenica kako Savjet ministara BiH ne radi od posljednje redovne sjednice. Istakao je kako ministri trebaju imati odgovornost pa da kroz Vijeće ministara BiH rješavaju ključne životne probleme građana.

“Ne možemo ni biti svjesni koliko stvari čeka na dnevnom redu, a koje mogu uticati na to da neke stvari već od sutra krenu dalje. Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana BiH, već su im važni politički interesi”, kazao je Mektić.

On je pozvao “reprezentacije” da sutra sjednu i izaberu novi saziv Savjet ministara BiH, poručujući da to tada Savjet ministara BiH mora raditi.

“Zar je normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo”, rekao je Mektić.

Na pitanje o Prvom godišnjem nacionalnom planu (ANP) Mektić je rekao da blokada Savjeta ministara BiH nema veze s tim jer su sjednice održavane i nakon povlačenja ANP-a s dnevnog reda prethodnih sjednica.

“Danas sam imao odluku o posebnoj vrsti ulaska građana s Kosova u BiH. Šta sad, treba da sve padne kako bi neko sjeo u neku fotelju. Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje. Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Savjeta ministara BiH ili šta god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH”, kazao je Mektić.

Političkim strankama poručio je da su već do sada trebali izabrati novi saziv Savjet ministara BiH u skladu s izbornim rezultatom.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: