Zatvorena birališta u Hrvatskoj

U 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, na kojima je tri miliona 660 hiljada hrvatskih birača u nedjelju odlučivalo o svojoj lokalnoj vlasti u iduće četiri godine.

Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 opštinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i ko je od opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a ko će morati u drugi izborni krug, 30. maja, na Dan državnosti.

No, i prije brojanja glasova poznata su imena budućih gradonačelnika četiri grada – Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, te načelnika 50-ak opština, jer oni, naime, nisu imali protukandidate.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviće u 21 sat na svojoj mrežnoj stranici, a osvježavaće ih svakih 15 minuta, pa bi se oko ponoći trebali znati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

Precizne podatke o tome ko će morati u drugi krug izbora, DIP objaviće u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Uprkos epidemiji koronavirusa i posljedicama koje je razorni potres iz decembra ostavio na Banovinu, odziv na izbore do 16,30 sati bio je nešto bolji nego prije četiri godine. Glasalo je 35, 54 posto birača (milion i 210 hiljada) u odnosu na 35, 15 posto 2017. godine.

Hoće li ovogodišnji odziv u konačnici premašiti onaj iz prvog kruga 2017. od 46, 9 posto, vidjeće se kasno večeras.

I bez epidemije i potresa, lokalni su izbori najzahtjevniji za sprovođenje. O tome govore podatci da se glasalo na više od 6 500 biračka mjesta, od čega je 25 bilo u šatorima u Sisku, Petrinji, Donjim Kukuruzarima i Majuru, da se za naklonost birača nadmetalo više od 38 hiljada kandidata, da je štampano gotovo 14 miliona glasačkih listića, te da ih je bilo 1. 232 vrste.

Kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, u sprovođenju izbora učestvovalo je više od 72 hiljada osoba. „Nakon mobilizacije, to je najveća akcija koja se u Hrvatskoj može provesti“, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva za HRT.

Lokalne izbore motrilo je više od 10.500 promatrača, a stajaće više od 100 miliona kuna.

 

 

Ostavite komentar: