Zastrašivanje Srba na Kosmetu: Za mjesec i po dana napadnuto 11 hramova SPC

Na Kosovu i Metohiji u posljednjih mjesec i po dana je obijeno i napadnuto 11 hramova Srpske pravoslavne crkve (SPC), ukazao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naveo da je u selu Dubrava u opštini Istok juče napadnuta imovina dvije srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića.

“Taj napad i jučerašnje kamenovanje Crkve Svete Petke u Kosovskoj Vitini nisu izolovani incidenti već je riječ o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove SPC”, istakao je Petković.

On je naglasio da je incident u selu Dubrava “kap koja je prelila čašu”, te dodao da je to peti napad na imovinu porodice Pumpalović, a da je u istom danu kamenovana i Crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini.

Petković je istakao da se mnogi “prave naivni” i pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na Kosmet”, te ukazao da Priština nije obezbjedila i ne obezbjeđuje uslove za povratak.

On je naveo da se Srbi koji su se vratili na Kosovo i Metohiju zastrašuju i protjeruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina, prenose beogradski mediji.

Petković kaže da je šefa Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkla Devenporta na današnjem sastanku upoznao sa najnovijim, ali i svim ranijim incidentima.

“Država najoštrije reaguje, uputili smo zvanične dopise ostalim međunarodnim misijama i institucijama, kao i Briselu jer konačno mora da se stane na kraj napadima na srpski narod”, rekao je Petković.

Ostavite komentar: