Vulin: Nacionalno pitanje riješiti ujedinjenjem Srba u jednoj državi

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi.

Komentarišući „non pejper“, nezvanični dokument upućen zvaničnicima Evropske unije, koji navodno predlaže raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, on kazao da ga ne bi iznenadilo da takav prijedlog zaista postoji, kao i da bi on tada oslikao „apsolutno licimerje“ zvaničnog Brisela.

„Oni nas na Balkanu doživljavaju kao igračke. Oni koji vjeruju da nam EU želi nešto dobro, grdno se vara… Na Balkanu se očigledno nacionalna pitanja rješavaju tako što se nacija ujedini u jedninstvenu političku struktura, u jednu državu“, rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Ministar je dodao i da je njegovo mišljenje da „Srbi treba da imaju jedinstvenu državu“, a ne Vlade Srbije ili predsjednika Aleksandra Vučića.

Komentarišući kritike plana o raspadu BiH i ujedinjenja RS i Srbije, Vulin je rekao da su u pitanju stavovi „slučajnih Srba“, koji se unaprijed određuju protiv ideja koje su dobre za Srbiju.

„Kad se srpsko tkivo cijepa to je ispravno, a sada, kada postoji ideja da bi Srbi trebali da se ujedine to se mora spriječiti“, smatra Vulin.

On je rekao i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Dejtonski sporazum, ali da i tamošnji političari govore da je to nefunkcionalna država.

„Dobro je pitanje da li oni žele da žive zajedno, ili su to nametnuli moćni stranci… Ne pada mi na pamet da se miješam, ali mora da ostane u okviru mandata Dejtonskog sporazuma. Nju čine dva entiteta i tri naroda“, ocijenio je Vulin.

 

 

Ostavite komentar: