Vučić poručio: Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave na KiM

28.09.2023. | 21:21

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na sjeveru KiM za koju je Priština okrivila Beograd, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, negirajući bilo kakvu umješanost srpskih vlasti u incident.

On je rekao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija ”pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene, nakon što je u nedelju kod manastira Banjska ubijen jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba.

”Koja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca”, rekao je Vučić, i optužio kosovsku policiju da je ubila jednog od Srba hicem u glavu ”sa udaljenosti od metar”, i to nakon što se predao, opisujući to kao ”pogubljenje”.

Vučić je negirao navode predsjednice tzv. Kosova Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom uz posredstvo EU.

“Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? Srbija ne želi rat”, rekao je on.

On je takođe rekao da će Milana Radoičića, jednog od najviših srpskih političara sa KiM koji je, prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, “pozvati tužilac”.

Vučić je optužio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rješenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

”Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je doveo do svega ovoga”, rekao je Vučić i dodao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

”Za nas je pozicija na Kosovu očigledno zastrašujuća, ali moramo da budemo uz svoj narod i da se trudimo da sačuvamo mir. Rešenje je uvek u dijalogu”, zaključio je predsjednik Srbije.

Oznake: Banjska, Oružje, Vučić