Vučić: Odbranom teritorijalnog integriteta Srbija brani temelje UN VIDEO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom 75-godišnjice Ujedinjenih nacija, da Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije.

Aleksandar Vučić je naglasio da Povelja UN treba da bude “ustav” savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

“Nažalost, na kraju 20. vijeka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mjere i akcije koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo. Privremene institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbjednost Srbije i regiona u cjelini”, istakao je Vučić u video-obraćanju na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom obilježavanja 75 godina od potpisivanja Povelje UN.

Podsjetio je da je Srbija potpuno opredijeljena za pronalaženje kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije.

Poručio je da Srbija vodi odgovornu politiku i ulaže napore da sačuva interese svojih građana i regionalni mir i stabilnost.

“Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244, Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Savjeta bezbjednosti”, naglasio je predsjednik.

Vučić je istakao da je svijet danas suočen sa globalnim pozivom na buđenje da objedini snage i otvori novu viziju boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbjednijeg svijeta, u kojem niko ne bi bio ostavljen po strani.

Vučić je naglasio da je ova godišnjica prilika da svijet ponovo potvrdi kolektivnu privrženost multilateralizmu, principima kojima su se svi obavezali Poveljom UN prije 75 godina.

“Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija, čiji je nasljednik Srbija, bila među prvih 50 potpisnika Povelje UN. Ona je jedan od osnivača ove međunarodne organizacije, koja djeluje više od sedam decenija kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi, igrajući važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i ekonomskog razvoja širom svijeta”, rekao je Vučić.

Ukazao je da ne treba da čudi činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim aktivnostima koje su vodile ka osnivanju UN sa ciljem upostavljanja mira među nacijama.

Srbija, prema njegovim riječima, ostaje privržena principima i osnovama Povelje UN koje su važne danas, koliko su bile i u vrijeme usvajanja tog dokumenta.

“Obilježavamo ovu godišnjicu u vrijeme kada se čitav svijet bori sa pandemijom, izazovom koji je stavio na test našu spremnost na zajedništvo, ali i ponovo potvrđuje da su UN danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane i da se njen značaj ne može dovesti u pitanje”, naglasio je Vučić.

Duboko smo uvjereni da samo kroz saradnju, koordinaciju i poštovanje možemo da nađemo globalni odgovor na ovu globalnu prijetnju, zaključio je predsjednik Srbije.

 

 

Ostavite komentar: