Vučić: Kina je pravi prijatelj Srbije, najviše nam pomogla kad nam je bilo teško

24.02.2024. | 19:26

Kina je pravi prijatelj Srbije, a narodi dvije zemlje uvek su održavali dobre odnose, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Čajna media grup” u Beogradu.

“Kada je Srbija bila u teškoćama, najviše nam je pomogla Kina, kako se kaže, prijatelji se poznaju u nevolji”, rekao je Vučić.

Vučić je demantovao takozvanu “teoriju kineske dužničke zamke” i zahvalio Kini na podršci razvoju Srbije kroz inicijativu “Pojas i put”.

Povodom sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije koji je potpisan u oktobru prošle godine, predsjednik Srbije je rekao da je uveren da će taj dokument Srbiji donijeti bezbroj novih mogućnosti i da će biti podjednako koristan za Kinu, ali će biti od većeg značaja za Srbiju.

“Sporazum će otvoriti ogromno tržište za poljoprivredne proizvode, poput kvalitetnog srpskog vina. Istovremeno ćemo moći da uvozimo i kineske proizvode po nižim cijenama. Sve više kineskih kompanija i običnih ljudi dolaziće kod nas radi saradnje između kompanija i razmjene kadrova, otvarajući nova vrata za razvoj Srbije”, rekao je Vučić.

On je još jednom zahvalio predsjedniku Kine Si Đinpingu što je pristao da potpiše ovaj sporazum koji omogućava objema stranama da unaprijede saradnju.

“Nadam se da možemo postići više u budućnosti”, zaključio je Vučić.