“Djede, mogu da se pohvalim…”: Ilić koji je na spavanju pobio porodicu šalje pisma

24.02.2024. | 16:44

Miloš Ilić, mladić pomračenog uma, koji je u noći između 9. i 10. maja 2019. godine u oronuloj, iznajmljenoj kući u Leskovu, sjekirom na spavanju, ubio oca Predraga, maćehu Danijelu, sestru Anu koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće i dvanaestogodišnju sestru Saru, uhapšen je gotovo odmah nakon stravičnog zločina, a isto tako ekspresno i osuđen na 20 godina zatvora.

U niškom zatvoru je više od četiri godine, a niko od preživjelih članova porodice ga nikada nije ni posjetio, a ni kontaktirao. Njegov stric koji živi u Beogradu ne želi da čuje za njega. Međutim, Miloš se u septembru 2021. javio svojoj baki Milanki i djedu Miši iz KPZ Niš. Poslao im je pismo, a oni su ga nekoliko mjeseci kasnije, sa suzama u očima pokazali reporterima 24sedam.

“Da možemo da odemo da ga vidimo, mi bismo otišli. Samo niko neće da nas odvede, a mi sami odavdje ne možemo. Ne znamo ni kako da mu odgovorimo” – kazali su tada Miloševi baka i djeda. Oni su svjesni jezivog zločina koji je Miloš počinio i nikako ga ne opravdavaju. Ipak, smatraju da je on tada mislio da svoju porodicu spasava muke i bijede. To je baki i rekao.

“Rekao mi je da ih Danijela mnogo maltretira, da ih bije i da im ne da da žive normalno. Nije davala Peđi da svojoj djeci daje novac da imaju” – kaže baka, a mještani sela Granica u blizini Leskovca, gdje je Miloš i rođen, kažu da je ubijenu Anu koja je bila trudna, Danijela i podvodila i da se zato nije ni znalo ko je otac djeteta koje je nosila. Miloš je u pismo baki i deki naveo da mu mnogo žao i ispričao kako provodi vrijeme u zatvoru.

“Djeda Milošu i babi Milanki puno pozdrava i zdravlja, želi vam unuk Miloš iz KPZ Niš.

Djeda, ja sam dobro i nekako se uklapam u ovo društvo, sa zdravljem sam dobro, a mogu da se pohvalim da sam počeo da radim, na dijelu gdje se motaju žice. Djeda, mnogo mi je žao što se ovo desilo, zato želim da ste mi vi živi i zdravi.

Djeda da pozdraviš strica, strinu i sestre. Puno vas volim.

Ilić Miloš 27.09.2021. KPZ Niš”

Baka i deka ovo pismo čuvaju sa svim porodičnim fotografijama i svaki dan žale što su im, prvo snaja Danijela, a onda unuk Miloš, oduzeli najmilije.

Za osam godina Miloš će izaći na uslovnu slobodu, ali jezivi zločin koji je za sobom posejao nikada neće moći da bude zaboravljen.