Vučić: Ako Priština ostaje pri svojih pet uslova, bolje da ne dolaze na pregovore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Priština ima pet uslova koji nisu prihvatljivi za Srbiju i poručio da, ako je to platforma sa kojom hoće na razgovore, onda bolje da ne dolaze.

„Ako je to platforma sa kojom će Hoti ili Tači da dođu negdje na razgovore, bolje da ne dolaze nigdje, a potpuno mi je svejedno ko će doći od njih. To je sve što imam da im kažem“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da neće da izigrava heroja i vrijeđa predstavnike Prištine, ali da moraju biti svjesni tim vrstama ucjena, pritisaka i prijetnji neće promijeniti stav Beograda, niti njegov lično.

„Ako mislite da ste postavili svoju poziciju tako što, kao papagaji, ponavljate svaki dan kako ste mnogo kompromisa napravili i ne znam šta sve, super. Ne moramo da razgovaramo, hajde da vidimo kako možemo da funkcionišemo, sačuvamo mir i stabilnost i to je sve. Ali, ako mislite da tim vrstama ucjena, pritisaka i prijetnji možete da Srbiji naudite i da promijenite stav Beograda i moj lični stav, grdno ste se prevarili“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je na Kosovu i Metohiji „u toku neka vrsta nacionalne histerije Albanca“, navodeći da je zadovoljan što naša strana u mnogo mirnijem tonu i atmosferi sagledava svoju poziciju.

Predsjednik Srbije je, takođe, najoštrije osudio uzurpaciju imovine manastira Visoki Dečani.

„To je užas, čak i Stejt department reaguje i svi reaguju. I niko to ne može da dopusti. To Srbija najoštrije osuđuje“, rekao je Vučić, komentarišući odluku ustavnog suda da se Visokim Dečanima vrati 24 hektara zemlje, ali da to nije još učinjeno i da su predstavnici kosovske vlade sa Hotijem prisustvovali otvaranju puta na uzurpiranom zemljištu manastira, prenio je Tanjug.

Da podsjetimo, pet uslova Prištine su: uzajamno priznanje, priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU, članstvo u UN, ukidanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti i otvaranje puta ka EU.

Te uslove je Hoti ranije danas ponovio u okviru debate, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, pod nazivom „Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom?“.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar: