Vučević o glasanju u Strazburu: Još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava

17.04.2024. | 08:40

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević kaže za da je u Strazburu viđen nastavak festivala licemerja i još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava.

Potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, da je Srbija na istorijskom mjestu na kojem je bila uvijek, da može svakog da pogleda u oči.

Ističe da Srbija, prije svega, ne krši osnovne principe međunarodnog javnog prava i osnovna pravila i standarde koji bi trebali da važe za sve države

– Ono što smo juče vidjeli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava i svih standarda koje bi trebali da važe – istakao je Vučević za RTS.

Dan nakon glasanja u Savjetu Evrope Vučević kaže da to nije samo pitanje da li je tzv. Kosovo država, jer nije, već nisu ispoštovani ni osnovni principi koje su sami postavio pred Prištinu, od kojih je najvažniji formiranje ZSO.

– To nije pitanje naše percepcije KiM kao koklevke identiteta već su oni sami pogazili ono što su postavili, jer im je to neko tražio telefonom ili mejlom. Srbija će se boriti argumentima, činjenicama, pravom, moralom i verom u sebe, jer ako mi ne vjerujemo u sebe ne možemo očekivati ni da će drugi – poručio je Vučević.

Kaže da nema mnogo manevarskog prostora ali i da nema povlačenja i predaje.

– To što gaze osnovne norme na kraju će biti njihova bruka, ali ne može trajno da bude zakonito ono što je nezakonito – rekao je Vučević.