Vučević nakon što je vojska oborila dron: Nebo iznad Srbije je bezbjedno

02.11.2022. | 19:19

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Vojska Srbije postupajući po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta dejstvovala na bespilotni objekat koji je došao iz pravca Jarinja, a uočen iznad garnizona Raška i oborila ga oko večeras oko 17.00 sati.

Vučević je rekao da je Vojska djelovala i zaštitila nebo Srbije.

On je čestitao pripadnicima vojske na preciznosti i poručio da građani mogu da budu sigurni da je nebo iznad Srbije bezbjedno.

Dodao je da je dron oboren primjenom mjera elektronskog ometanja u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

“Vojska je oborila dron korišćenjem elektronskih uređaja, nije korišćen PVO, već najmorderniji elektronski uređaji. To pokazuje da nikome ne prijetimo, ne zveckamo oružjem, ne igramo se ratnih igara, odlučni smo da štitimo Srbiju. To mora svima da bude jasno. Poštujte Srbiju, vratimo se na pregovarački sto. Dijalog, koliko god, neka traje, ali znajte da Srbija nije džak za udaranje”, poručio je Vučević.

Najavio je detaljnu istragu koja će pokazati ko je vlasnik i upravljač drona.

“Pravac kretanja koji sam napomenuo je jasan – istraga je pred nama, odrediće se vrsta drona i sve ono što ćemo iz toga zaključiti pokazaće kuda nas tragovi vode i ko bi mogao da bude vlasnik, proizvođač drona. Imaćemo narednih sati, dana, jasniju sliku. Ko god da je poslao dron, nije ga sigurno slao da snima lijepe pejzaže Raške, Kopaonika”, istakao je ministar.

Kazao je i da se Srbiji ne ratuje.

“Stradali smo u 20. vijeku. Mi smo za politički dijalog, nismo za eskalaciju, ali to ne znači da smo slabi, nismo kukavice, ne plašimo se i ne znači da nismo sposobni da se nosimo sa izazovima. Ne ugrožavamo ničiju bezbjednost, tako da – nemojte nas potcjenjivati, razumite jasnu poruku rukovodstva Srbije, poštujte šta predsjednik Srbije jasno i glasno kaže. Vojska Srbije neće dozvoliti nikome da ugrožava našu republiku i njene građane”, poručio je Vučević.