Vojni spektakl u Nišu; Vučić: Vi ste ponos Srbije

10.05.2019. | 16:56

U Nišu je povodom Dana pobjede nad fašizmom održana vojno-policijska parada na kojoj je učestvovalo 4.000 pripadnika sistema odbrane Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas na impresivan način obilježen Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj.

– Јoš jednom smo pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro – istakao je Vučić.

Učesnici parade odgovorili su uzvikom: “Služimo Srbiji!”.

Na paradi je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, a predstavljena je tehnika i naoružanje Vojske Srbije.

Uz učešće oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova u Nišu građani su mogli da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila “Hamer”, artiljerijske sisteme “Oganj”, borbena vozila “Lazar”, artiljerijska oruđa “Nora”, PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila i savremeno naoružanje i opremu po projektima “1.500” i “1.500 plus”…Građani su imatli priliku da vide ruski tenk T-72 i dva ruska helikoptera Mi-35 koji su stigli u Srbiju.

Na paradi je premijerno prikazan ruski tenk T-72.

Pažnju publike privukli su helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, i “gazela”.

Na defilu pripadnika vazduhoplovstva najprije su proletjeli helikopteri među kojima su bile letjelice Mi-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske federacije.

Paradi su prisustvovali predsjednica Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Paradi su prisustvovali i predstavnici Rusije, izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin i komandant zapadnog vojnog okruga general Aleksandar Žuravljov.

Vučić se prije vojno-policijske parade sastao sa predstavnicima vojske, policije i ministrima.

Bezbjednosna situacija u zemlji je izuzetno složena, ali će se Srbija ponašati veoma odgovorno, ozbiljno, čuvati mir i stabilnost, naglasio je Vučić.

 

Izvor:(RTRS)