Vlada Janeza Janše preživjela glasanje o nepovjerenju uprkos protestu

15.02.2021. | 22:54

Oko 200 ljudi protestvovalo je večeras ispred slovenačkog Parlamenta tokom rasprave o povjerenju Vladi Janeza Janše.

Demonstranti su nosili trasparente na kojima je pisalo “dole vlada”, “Vlada pada”, “Sramota” i “Dosta JJ”, ispisivali kredom slogane na pločniku i lijepili flajere na policijska vozila, prenosi STA. Ipak, slovenački parlament nije večeras izglasao nepovjerenje Vladi premijera Janeza Janše, pošto je taj prijedlog opozicije podržalo 40 poslanika, što je šest manje od potrebnog broja.

Protiv izglasavanja nepovjerenja Vladi tajnim glasanjem se izjasnilo sedam poslanika u parlamentu koji ima 90 mjesta, šest glasova je bilo nevažeće, dok je većina poslanika vladajuće koalicije bila uzdržana, prenosi STA. Tokom cjelodnevne rasprave u parlamentu opozicija je tvrdila da je prijedlog podnijela zbog uspostavljanja demokratije u Sloveniji koja, kako ocjenjuju, klizi u autokratiju pod Janšom.

Opozicija optužuje vladu da ne poštuje osnovna načela Ustava zemlje, uključujući podjelu vlasti i slobodu štampe, kao i da ugrožava ostvarivanje ljudskih sloboda i vladavine prava u državi.

Janša je rekao da je njegova vlada učinila mnogo više od prethodne uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, a prijedlog za izglasavanje nepovjerenja nazvao “destruktivnom farsom”, prenosi “Nova.rs“.

Na protestu su se mogli vidjeti natpisi sa imenima članova Partije penzionera (DeSUS), koja je napustila vladajuću koaliciju u decembru prošle godine i onih iz koalicije Moderna stranka centra, na kojima je pisalo “Posmatramo vas” i “Ovo je vaša posljednja šansa”.

Foto: Profimedia

Protestni skup su organizovali protivnici vlade koji obično demonstriraju svakog petka popodne.

Policija je podsjećala demonstrante da njihov skup nije odobren i da bi trebalo da se pridržavaju instrukcija.

Iako u početku nije izgledalo da policija legitimiše ili kažnjava demonstrante, pri kraju protesta jedan od okupljenih nije htio da se legitimiše, pa je priveden u pollicijsku stanicu, navodi STA.