Venecuelanska vojska oborila američki avion – FOTO

Strateška komanda oružanih snaga Venecuele (CEOFANB) saopštila je da je neutralisan avion sa američkim oznakama, koji je narušio vazdušni prostor zemlje.

“CEOFANB saopštava da je Komanda Jedinstvene aerokosmičke odbrane u noći između 7. i 8. jula otkrila letjelicu sa američkim oznakama u vazdušnom prostoru Venecuele i neutralisala je, u skladu sa zakonom, uz pomoć aviona vojne avijacije”, navedeno je u saopštenju komande na Twitteru.

Uz saopštenje priloženi su i snimci oborenog aviona u plamenu, na kojem je sačuvan broj N339AV. Prema podacima servisa “Flajtrejdar”, riječ je o privatnom avionu marke Hawker 800, koji je izveo registrovani let na teritoriji Meksika iz Toluke na ostrvo Kozumel u Karipskom moru blizu istočne obale Meksika.

​Za sada nema zvaničnih informacija o mjestu incidenta, robi i posadi, iako su takvi incidenti uglavnom u vezi sa nezakonitim švercom droge.

Vrijednost takvog aviona na sekundarnom tržištu iznosi u prosjeku dva miliona dolara, a nosivost je 900 kilograma.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je 2013. godine saopštio da je utvrđena zakonodavna norma, u skladu sa kojom je dozvoljeno obarati svaki avion narkomafije koji leti ilegalno iznad teritorije zemlje.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

 

Ostavite komentar: