„Udarili smo u nešto na zemlji“: Poslušajte dramatičan razgovor kontrolora letenja i pilota aviona Er Srbije AUDIO

19.02.2024. | 22:53

Avion koji je sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” sinoć poletio za Diseldorf, vrlo brzo je sletio zbog tehničkog kvara.

Na društvenim mrežama pojavio se ne samo snimak aviona sa rupom na trupu, već i razgovora pilota aviona “Maraton erlajnza” i kontrolora letenja na beogradskom aerodromu prije nego što je avion imao nezgodu.

Avion kompanije Maraton erlajnza (Marathon Airlines), koja obavlja letove za Er Srbiju, sa 106 putnika sletio je u nedjelju uveče na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ s rupom u trupu aviona i oštećenim krilom.

Avion je oštećen prilikom poletanja sa beogradskog aerodroma kada je udario u svetlosnu signalizaciju na kraju piste,, da bi potom oko sat vremena kružila nad Beogradom. Nakon prinudnog sletanja, zbog curenja goriva vatrogasci su morali da prskaju letelicu penom, kako bi se izbegao požar.

Uzrok incidenta je kratak zalet koji je pilot uzeo prilikom poletanja, tako da nije imao dovoljno vremena da se ranije odvoji od piste i izbjegne svjetlosnu signalizaciju, prenosi Nova.rs.

Kako se čuje iz snimka razgovora pilota i kontrolora letenja, avion je poletio sa pogrešne piste.

AS86C ATC Recording @ LYBE 18.02.2024.
byu/Austerlitz2310 inserbia

Nakon usmjeravanja kontrolora koju pistu da pilot koristi, kako deluje po snimku – pilot je ostao zbunjen, te je kontrolor nastavio da ga dalje usjmerava.

U jednom trenutku razgovora, čuje se kako pilot prijavljuje da je udario nešto na zemlji.

„Udarili smo u nešto na zemlji (We hit something on the ground)“, čuje se da pilot izgovara u jednom trenutku razgovora.

Šta je tačan uzrok ove nezgode pokazaće istraga koju sprovodi, kako su za Nova.rs potvrdili, Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju Republike Srbije.

„Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju Republike Srbije još uvek sprovodi istragu na mestu ozbiljne nezgode. Čim bude prikupio relevantne podatke, Centar će u najkraćem roku da objavi na svojoj internet prezentaciji Obaveštenje o pokretanju istrage“, navodi se u odgovoru.