Tiodorović upitao: Zašto bi kovid propusnice bile neustavne?

Broj zaraženih u Srbiji iz dana u raste, probijena je i cifra od 3.000 novozaraženih dnevno. Član Kriznog štaba, epidemiolog, Branisalav Tiodorović poručuje da je zadnji momenat da se uozbiljimo i da mora da se primjeni oštrija kontrola mjera.

On smatra i da treba da postoji selektivan pristup u primjeni mjera, a sve bi trebalo da zavisi od epidemiološke situacije na lokalnom nivou i procenta vakcinisanih. Rješenje vidi u primjeni kovid propusnica.

“Mora da postoji razlika između onih koji su se u većem obuhvatu vakcinisali. To su, na primjer, neke beogradske opštine ili Grad Niš i još neki gradovi. Ne moramo skraćivati radno vrijeme, ne moramo uvoditi policijski čas, to nije potrebno. Ne moramo zatvarati objekte, ni to nije potrebno. Moramo da napravimo razliku između onog što se smatra razumnim i civilizacijskim. Vakcinacija nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije“, kaže Tiodorović u izjavi za “Novu”.

Kao suprotne primjere u kojima se zbog malog broja vakcinisanih zaraza rasplamsava, on pominje Novi Pazar i Tutin. Situaciju u tim mjestima on ne opisuje kao vanrednu. Na pitanje kakve bi mjere on predložio i podržao na narednoj sjednici Kriznog štaba Tiodorović odgovara pitanjem.

“Jesmo li mi dio Evrope? Ako jesmo, šta se to onda dešava u Italiji koja je uvela obaveznu kovid propusnicu, ne samo za ugostiteljske objekte, nego i za prevoz avionom, vozom, za škole i fakultete. Francuska je uvela obavezu da svi zaposleni za dolazak na posalo moraju da imaju potvrdu da su vakcinisani, a na tom puti su i Njemačka, Holandija i Danska. Šta se to dešava sa nama, da li mi smatramo da smo najbolji, najpametniji i najuspješniji u svemu?“, pita se Tiodorović.

On upučuje i oštre kritike.

“Šta to znači da Krizni štab daje saglasnost za odvijanje festivala, skupova, a da estradne zvijezde i njihovi koncerti nemaju nikakve saglasnosti, niti ih traže, a uslovi pod kojima se odvijaju su van pameti“, konstatuje Tiodorović.

Rješenje bi, smatra naš sagovornik, bilo da se u institucije, ugostiteljske objkte, markete, ulazi uz potvrdu o vakcinaciji, negativan test na koronu ili potvrdu o preležanoj koron.

“Takav pristup ne podrezumijeva isključivo vakcinaciju, to podrazumijeva – ili, ili, ili. Zašto bi to onda bila neravnopravnost i diskriminaciju ili kršenje ljudskih prava ili Ustava, ako kažemo – u redu, nećeš da se vakcinišeš, ali ćeš onda da radiš testove na svala dva – tri dana. Možeš da imaš i potvrdu od ljekara koji će potvrditi da si preležao koronu i da si stekao prirodni imunitet. Zašo bi to bila diskriminacija“, kaže Tiodorović.

On dodaje i da mu je jasno da cijela situacija sa koronom dugo traje i da je zbog toga narod na ivici živaca. Zato smatra Tiodorović, treba naći način da građani uživaju u muzici, umjetnosti ili sportu.

I za to je rješenje, smatra on, da na takve manifestacije mogu da uđu ljudi sa kovid pasošem, kao i da se već postojeće mjere moraju oštrije kontrolisati i primjenjivati. Još uvijek nema preciznog datuma, ali Tiodorović očekuje da će uskoro biti održana sjednica Kriznog štaba, na kojoj će se raspravljati o novim ekološkim okolnostima i merama.

Ostavite komentar: