“Šta su mi htjeli učiniti?”: Poljak prestravljen iskustvom u centru Splita

26.10.2023. | 19:13

Većina turista se, dok se vraća iz Splita, sa sobom nosi lijepe uspomene. Međutim, čini se da ima i onih koji su tokom boravka u gradu pod Marjanom ostali – prestravljeni.

Jedan od njih je Poljak Kamil Kondratovic. On je, naime, proživljavao pravu dramu, dok je s kćerkicom bježao kroz grad od bande džeparoša. Barem ih je on tako procijenio; u najboljem slučaju, piše “Slobodna Dalmacija”.

Evo kako je on opisao taj doživljaj.

“Bio sam u Splitu sedam dana i bilo je super, osim pretposljednjeg dana. 24. oktobra, u utorak oko 12 sati, kada sam otišao sa svojom četverogodišnjom kćerkom u Dioklecijanove podrume, gdje me zamolila da joj kupim magnet na kojem je magarac.

U blizini je bio tip sumnjivog izgleda, ali pretpostavio sam da je dio izletničke ture. Dok sam izlazio iz podruma, osjetio sam da mi neko otvara ruksak koji sam nosio na leđima. Okrenuo sam se, a pored mene je prošao visoki čovjek (osoba koja mi je otvorila ruksak). Nije uspio ništa ukrasti.

Postao sam nervozan i htio sam što prije otići odatle. Prošao sam nekoliko ulica, okrenuo se i tamo je bio sumnjivi tip kojeg sam vidio dok sam kupovao magnete, onaj koji me pokušao opljačkati i još jedan veliki tip. Pratili su me desetak minuta, a ja sam išao prema mjestima s puno ljudi. Bio sam jako uplašen. Na kraju sam ih uspio nadmudriti i izgubiti. Otrčao sam kući i bojao se ponovo izaći u grad.

Sada imam pitanje za vas. Šta se događa? Postoji li banda lopova koja hara gradom i cilja na ljude s djecom? Šta su mi htjeli učiniti? Molim vas, trebam odgovor. U slučaju da vam zatreba, imam ‘Google’ trag gdje sam bio i u koje vrijeme.”

Pošto je Poljak iz Krakova ovaj mail poslao i na adresu splitske turističke zajednice, oni su mu odgovorili izvinjenjem zbog ovog uznemirujućeg iskustva.

Osim toga, pokušali su ga uvjeriti da su incidenti poput ovog u Splitu izuzetno rijetki.

“Split slovi za jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj i Evropi, a ovaj izolovani incident ne odražava ukupnu sigurnost i gostoljubivost. Ovu stvar shvatamo vrlo ozbiljno i odmah ćemo obavijestiti lokalnu policiju o incidentu na koji ste naišli. Sigurnost nam je na prvom mjestu i želimo naglasiti da će se preduzeti sve potrebne mjere da se ispita situacija” napisali su iz TZ-a.

Osim toga, na temelju detalja koje je Kondratovic opisao, u Turističkoj zajednici su zaključili da ovaj incident ne ukazuje na prisutnost bilo kakve organizovane bande lopova koja cilja na turiste, posebno one s djecom. Štaviše, naglašavaju kako je riječ je o izolovanom događaju, pri čemu će “lokalne vlasti sprovesti detaljnu istragu kako bi uhapsile umiješane i preduzele mjere za sprečavanje sličnih događaja”.

“Naš grad je poznat po svojoj gostoljubivoj atmosferi i srdačnosti svojih ljudi, i duboko nam je žao što ste doživjeli takvo iskustvo tokom svoje posjete. Podstičemo vas da ne dopustite da vam ovaj izolovani incident pokvari cjelokupni utisak o Splitu. Nadamo se da ćete Splitu dati još jednu priliku u budućnosti.

Predani smo tome da vašu sljedeću posjetu učinimo ugodnijim i sigurnijim. Još jednom se izvinjavamo zbog neugodnosti koje ste doživjeli tokom boravka u Splitu i radujemo se ponovnom dolasku u naš grad u budućnosti. Vaša dobrobit i sigurnost naš su glavni prioritet i učinićemo sve kako bismo osigurali vašu sigurnost i mir” zaključuju iz TZ-a, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

I, premda poljska porodica neće ponijeti najbolje uspomene iz Split, ono što su barem ponijeli su – sve njihove stvari.