“Srbi mogu da odahnu”: Vučić iz Vašingtona poručio da nema međusobnog priznanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da tačke 10 sporazuma sa Prištinom nema, a samim tim ni međusobnog priznanja i da ljudi mogu da odahnu.

Vučić je, nakon poptisivanje sporazuma u Bijeloj kući, rekao da su Albanci bili protiv tri stvari, ali da su bili spremni od svega da odustanu ukoliko ostane sporna tačka 10.

“Uspjeli smo da izbacimo tačk deset. Hoti je rekao da iako je imao primjedbe na Gazivode i Mini šengen, ali da nas sve pristaje ako ostane tačka 10 – precizirao je Vučić i dodao:

“Ključna stvar za nas, protiv koje su Albanci bili, je to što su se obavezazali mini Šengen. Imaćemo jedinstveno tržište, imaćemo slodobniji protok ljudi, usluga, nema više jedonostranih poteza! Naša ekonomija izgubila pola milijarde evra zbog taksa. Veoma srećan što smo to izgurali, to je sad njihova obaveza”.

On je rekao i da će, zahvaljujući ovom sporazumu i Srbija početi da dobija određenu količinu električne energije sa jezera Gazivode, a upravo to je bila još jedna od spornih tačaka za Albance.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je novinarima u Vašingtonu da je, nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, delegacija Srbije imala dug bilateralan susret sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

“Od izuzetnog je značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD i zahvalan sam Trampu, a posebno hvala što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije. Ja sam proveo više od 15 minuta u Ovalnom kabinetu sam sa Trampom i njegovim saradnicima”, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o mnogim temama, od odnosa Srbije i SAD, do svih izbornih kampanja.

Vučić je prenio da je Tramp iskazao želju da dodje u Srbiju, te da je on ponovio poziv američkom predsjednikom da poseti ovu zemlju, što bi, podsjeća, bio prvi put poslije dolaska Džimja Kartera.

“Bilateralni sporazum sa SAD, ne trilateralni”

Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat medjunarodnog prava, rekao je Vučić.

On je istakao da je riječ o bilateralnom sporazumu sa SAD.

“Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat medjunarodnog prava, što je važno za nas”, rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

“Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli”, rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, prenosi Blic.

Ostavite komentar: