Slučaj zaraženog đaka mogao bi skupo da košta roditelje: Prijeti im kazna do 12 godina zatvora i oduzimanje starateljstva

Prvi slučaj djeteta zaraženog korona virusom u jednoj beogradskoj školi osim što je podigao veliku buru u javnosti, mogao bi roditelje skupo da košta.

U najgorem slučaju prijeti im kazna zatvora i do 12 godina i oduzimanje djeteta.

Naime, nakon što se saznalo da su roditelji poslali dijete trećeg razreda u Osnovnu školu “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik znajući da je dijete testirano na kovid 19, a kasnije i pozitivno na korona virus, sam ministar prosvjete Mladen Šarčević je kazao je da će roditelji snositi odgovornost za nesavjesno ponašanje.

“Ministarstvo prosvjete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbjednosti druge djece i nesavjesnog ponašanja”, rekao je Šarčević.

Tim povodom Blic kontaktirao advokate kako bi pojasnili kakve kazne mogu biti propisane u konkretnom slučaju.

“Ako nadležni organi utvrde da postoji odgovornost roditelja, prijeti im kazna zatvora u trajanju do tri godine zbog nepostupanja po odlukama nadležnih organa koje su donesene u cilju suzbijanja epidemije. Ako bi dijete zarazilo nekoga drugog, i ako bi usljed toga nastupile teže posljedice ili smrt tog lica, prijetila bi im kazna u trajanju do 12 godina zatvora”, kaže advokat iz Beograda Miloš Radulac.

On napominje da bi činjenica da je dijete odvedeno u školu u momentu kada roditeljima nisu bili poznati rezultati testa, a naročito ukoliko su postojali neki simptomi zbog kojih je dijete i testirano na prvom mjestu, ukazivala na to da se ovdje radi o “grubom ogrešenju o zdravstvene propise i nebrizi za dobrobit drugih lica”.

Ipak, posljedice bi po roditelje mogle da budu i teže. Na to je ukazao i Radulac.

“Ovakav postupak roditelja bi mogao takođe biti signal organu starteljstva da pokrene postupak za djelimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava, zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti”, zaključuje on.

Da bi roditelji mogli krivično odgovarati napomenuo je jutros i pomoćnih ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković.

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, preduzeti i mjere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

“Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procjenu rizika koju će epidemiolozi procijeniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslijediti nad tom porodicom, djetetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili – preduzeće se mjere”, pojasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

Roditeljima koji ne budu poštovali epidemiološke mjere prijeti nekoliko kazni, od kojih je najozbiljnija nadzor nad roditeljstvom. Kazne po prijavi propisuje Centar za socijalni rad, navode za Blic u Ministarstvu rada i socijalne politike.

“Centar za socijalni rad u okviru svojih javnih ovlašćenja vrši procjenu načina na koji roditelji vrše svoje roditeljsko pravo, a mjere se kreću od savjetodavnog rada na unapređenju roditeljskih vještina, pa sve do mjera korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava. U situaciji grubog kršenja i zloupotrebe ovog prava, djeca mogu biti izdvojena iz porodice i izmiještena u adekvatniju sredinu”, kažu u Ministarstvu za rad i sociojalnu politiku.

Međutim, Centar za socijalni rad nema nadležnost ukoliko su nesavjesnim postupcima pojedinih roditelja ugrožena druga djeca.

“Centar za socijalni rad nema nadležnosti da preduzima mjere u situaciji kada građani svojim postupanjem ugrožavaju drugu djecu, uključujući i situaciju kada to čine slanjem svog djeteta u školu, a da je nedovoljno utvrđeno zdravstveno stanje”, kažu u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Ostavite komentar: