“Skakali su i ujedali je”: Čopor pasa lutalica napao dvije djevojčice

Čopor pasa lutalica napao je šestogodišnju djevojčicu u glavnoj ulici u Sopotu, a par minuta kasnije isti psi krenuli su na još jedno dijete.

Majka povrijeđene djevojčice kaže za Blic da je napad prijavila nadležnima, ali da danima niko ne reaguje i da su lutalice još na ulici. Kako priča S. M. majka šestogodišnjakinje, koju je pas ujeo za list, kaže da je do incidenta došlo u ponedjeljak.

“Povela sam dijete u vrtić kada se na nas zaletio čopor četiri psa i jedan od njih je ujeo moje dijete za list”, kaže S. M. majka djevojčice. Ona je, kako kaže, uspjela svoje dijete da otrgne od kučića i spase je većih povreda.

“Uspjela sam da je spasem i odvedem je brzo u ambulantu koja je u blizini. Previli su joj nogu, ali od ujeda pored ožiljka ostao je i hematom”, priča uznemirena žena. Kako kaže, dok je njena kćerka bila na pregledu, isti čopor krenuo je na drugo dijete.

“Gledala sam iz ambulante u pravcu škole i vidjela sam kako su psi napali djevojčicu. Psi su skakali i ujedali je. Ostavila sam svoje dijete sa doktorom i potrčala da joj pomognem”, dodaje zabrinuta majka. Kako kaže, slučaj je prijavila policiji.

“Došli su, napravili zapisnik i otišli”, kaže ona. I njena kćerka i druga djevojčica su, nakon pregleda u Domu zdravlja, odvedene i na pregled na Institut za majku i dijete. Obje su srećom prošle sa manjim povredama, međutim psihičke posljedice od napada su već vidljive.

“Doživjele su veliku traumu, loše spavaju i imaju strah svaki put kada treba da prođu ulicom u kojoj se napad dogodio”, kaže ona. Kako S. M. objašnjava stanovnici Sopota već dvije godine žive u strahu od pasa lutalica koji laju na prolaznike, automobile ali i napadaju ljude. Ona kaže da je čopor pasa koji je napao djecu već dvije godine na ulici, otkada je preminuo čovjek koji je o njima brinuo.

“Taj čovjek je živio u kući u blizini škole i predškolske ustanove i psi su ostali da se skupljaju tu, i o njima već dvije godine niko ne brine. Proteklih godinu i po dana, bezbroj puta smo zvali Zoohigijenu i sve se svede na to da zabilježe nas problem i kažu da će doći, ali do sada niko nije došao. Psi su i dalje na istom mjestu”, dodaje zabrinuto S. M.

Ostavite komentar: