Sedmogodišnja djevojčica na respiratoru: Komplikacije zbog korone

Još jedno dijete – djevojčica od sedam godina priključena je zbog komplikacija Kovid-19 na respirator u Institutu za majku i dijete “Dr Vukan Čupić”, potvrdio je profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Sada je na respiratorima u ovoj ustanovi ukupno četvoro djece, a još jedan dječak sa neurološkim problemima je bio intubiran, pa ekstubiran.

“Djevojčica koju je kod nas transportovana iz KBC Dr ‘Dragiša Mišović’ ima nefrološku bolest, i ona je od četvoro intubirane djece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem”, kaže za “Novosti” dr Minić.

Prema svim parametrima ona je, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomjesečna beba i dvoje tinejdžera za koje se već dugo borimo.

Prvo troje djece u Srbiji koja su sa Kovidom-19 priključena na respiratore su, kako je juče potvrdio prof. Minić, sve vrijeme na ivici života.

“Borimo se danonoćno, ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gototo nikakvi”, kaže prof. Minić i dodaje:

“Ova djeca su gotovo već treću nedjelju na respiratorima. Ima nekih poboljšanja, u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te djece”.

Ostavite komentar: