Šapić potvrdio: Grad Beograd neće dati saglasnost za festival “Mirdita, dobar dan”

15.06.2024. | 17:42

Predsjednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da Beograd sve dok je on na čelu srpske prijestonice neće davati nikakvu saglasnost za održavanje festivala “Mirdita, dobar dan” i da će svi prostori koje eventualno budu koristili isključivo biti privatni.

Šapić je pozvao Vladu Srbije da dobro razmisli da li takve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji jer, kako kaže, direktno podrivaju ustavnopravni poredak Srbije.

On je pojasnio da Uprava grada nema zakonsku mogućnost da zabrani održavanje festivala, ali ni na jedan način neće dozvoliti da bilo šta što ima veza sa gradom Beogradom njima bude na usluzi.

Šapić je istakao da je izričito protiv održavanja festivala “Mirdita, dobar dan” koji godinama unazad “direktno falsifikuje i mijenja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasljeđa izuzimajući činjenicu da je ono srpsko”.

“Time organizatori festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Šapić i naglasio da su organizatori ovoga puta otišli i korak dalje i isti festival zakazali baš na Vidovdan – 28. juna “gurajući direktno prst u oko” cijelom srpskom narodu i srpskoj državi.

Albanci, prema njegovim riječima, sve vrijeme, pod okriljem kulturnog djelovanja, direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasljeđe Srbije i srpskog naroda.

“Pri tom, pre samo par meseci, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu `Knjiga o Milutinu` na teritoriji Kosova i Metohije, na teritoriji naše države, a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo `aplauzima`”, rekao je Šapić, saopštio je Beoinfo.

Festival “Mirdita, dobar dan”, planiran je da bude održan u Beogradu od 27. do 29. juna, a održava se od 2014. godine.