Roditelji, vodite računa! Ukoliko vi ili djeca imate ove simptome, ne puštajte ih u vrtić i školu

Stručnjaci neprestano ponavljaju da situacija sa korona virusom ne smije da se shvati neozbiljno, naročito u periodu povratka djece u školske klupe.

Ni u kom slučaju ne treba slati djecu u školu i vrtić ukoliko imaju bilo kakve simptome, pa i one “najbezazlenije”, a ono što je još veoma važno, a slučaj iz jednog beogradskog vrtića to i potvrdio, jeste da i ukoliko roditelji imaju određene simptome, djecu takođe treba da ostave kod kuće.

Doba je godine kada se miješa početak sezone gripa, alergije, a uz prisutnost kovida, sve je dodatno otežano u raspoznavanju simptoma koji mogu biti veoma slični, piše Blic.

Prije korone, ukoliko bi dijete “kašljucalo” ili “slinavilo” uglavnom bi išlo u vrtić ili školu, dok sada to ne smije da bude slučaj.

Simptomatika korone šarolika

Kako je za Blic objasnio dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja “Dr Simo Milošević”, trenutno je “simptomatika korona virusa veoma bogata i šarenolika”. Naime, kreće se od klasičnih simptoma respiratornih infekcija do stomačnih tegoba i zbog toga svaku nelagodu treba ozbiljno tretirati.

Dr Jonev dodaje i da ovakav stav treba da postoji ne samo zbog korona virusa već i zbog sprečavanja širenja drugih bolesti kojima su djeca podložnija u velikim kolektivima pa i očuvanja imuniteta mališana.

Uz to, čak i ako dijete nema simptome, ali roditelji imaju, opasnost po sve može predstavljati ukoliko dijete ne ostane kod kuće. Ono što se desilo u prestoničkom vrtiću “Oblačak” to i potvrđuje.

U ovom vrtiću na Zvezdari, otac sa povišenom temperaturom i tegobama je nekoliko dana dovodio dijete u vrtić, nakon čega mu je tokom vikenda i potvrđeno prisustvo virusa. Beogradski sekretar za obrazovanje i dječju zaštitu Slavko Gak objasnio je da se pomenuta porodica 13. septembra vratila iz Crne Gore sa odmora, da je otac već 14. septembra imao povišenu temperaturu i malaksalost, ali da su dijete sve do 18. septembra oba roditelja naizmjenično dovodila u kolektiv.

Odgovornost svih važna za borbu protiv korone

Gak je rekao da su prostorije vrtića dezinfikovane i da nijedno dijete nema simptome korona virusa, ali da je ovaj primer pokazatelj da se, bez odgovornosti svih, nije moguće izboriti sa epidemijom.

Mnogo se polemisalo i o povratnicima sa ljetovanja, tačnije da li je “pametno” djecu slati u školu odmah po povratku. Preporuka koju je Krizni štab donio za sve roditelje čija djeca su putovala u inostranstvo, jeste da provedu 10 dana u kućnoj izolaciji od momenta ulaska u zemlju. Školska djeca za to vrijeme mogu da prate nastavu onlajn.

Rizični simptomi za odlazak u školu i vrtić

Veoma važno za sve roditelje jeste da znaju sa kojim tačno simptomima djeca nikako ne treba da idu u školu i vrtić.

kašalj

temperatura

pojava bilo kakvog simptoma respiratorne infekcije

mučnina i/ili povraćanje

dijareja

Preporuka pedijatara je da pri pojavi bilo kog od ovih simptoma, dijete treba odvesti kod ljekara da se odrade analize, prvenstveno krvna slika i da se utvrdi šta je sa djetetom.

I još jednom, ukoliko roditelji imaju slične simptome koji mogu da ukažu na kovid, takođe ne treba nikako da šalju svoju djecu u školu i vrtić.

Ostavite komentar: