Roditelji iz pakla: Majka i otac osuđeni na 20 godina robije za smrt malene Nikol

Majka dvogodišnje Nikol Dedić iz Nove Gradiške koja je od posljedica teških povreda preminula 4. aprila 2021. u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti je na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu nepravosnažno osuđena na 13 godina, dok je otac djevojčice osuđen na sedam godina.

Majci Mireli Dedić je suđeno za smrt djevojčice odnosno da je 31.marta 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne povrede.

I majci i ocu Danijelu Dediću na teret se stavljalo emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece. Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvoro djece, prenosi Index.

“Optuženici su proglašeni krivim za sva kaznena djela. Prvooptuženici je stavljeno na teret kazneno djelo povrede prava djeteta, za to kazneno djelo utvrđena je kazna zatvora u trajanju od 12 godina. Za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz 177. stavak 2, dobila je 2 godine i šest mjeseci. Jedinstvena kazna zatvora je 13 godina”, rekao je ispred sudnice Slaven Vidmar, sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Drugooptuženi otac proglašen je krivim za dva kaznena djela, ukupna kazna je sedam godina.

Nakon tragične smrti dvogodišnjeg djeteta dvoje od troje preostale djece izuzeto je iz zajedničkog domaćinstva. Treće dijete koje je bilo pod starateljstvom bake, izuzeto je iz porodice u martu ove godine.

Kontrolni upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, utvrdio je višestruke greške i propuste.

Suđenje s kojega je isključena javnost počelo je 11. aprila.

Visoki kazneni sud je prošle godine saopštio da se 27-godišnjak tereti da je zajedno sa svojom 24-godišnjom suprugom grubo zanemarivao dužnost podizanja svojih dvoje djece koju su zlostavljali od novembra 2020. do kraja marta 2021.

Prema optužnici, dječaku od 4.5 godina i dvoipogodišnjoj Nikol su nanosili fizičku bol i psihičku nelagodu. Sina su često kažnjavali šamaranjem i omalovažavanjem, dok djevojčici, koja se tek bila vratila iz udomiteljske porodice, nisu pružili dodatnu podršku i zaštitu te su je kažnjavali šibom i šamarima ostavljajući je noću samu u dnevnom boravku, zbog čega je Nikol bila u strahu, dodao je apelacijski sud.

Okrivljena majka se tereti da je 31. marta snažno odgurnula Nikol koja je pri padu udarila zatiljkom glave i četiri dana kasnije preminula od zadobivenih povreda mozga, nadodao je Visoki kazneni sud.

Djevojčicu Nikol iz okoline Nove Gradiške je 31. marta ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici su pokušali reanimirati dijete, a s obzirom na težinu povreda, djevojčicu su istog dana prevezli u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti.

Porodica iz koje potiče djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu zaštitu. Djevojčica Nikol je bila kod udomitelja više od godinu dana, a centar je na zahtjev roditelja vratio u biološku porodicu.

Ostavite komentar: