Reakcija nakon što je objavljen snimak nasilja nad migrantima: Hrvatska policija oformila radnu grupu

Načelnik uprave za hrvatsku granicu Zoran Ničeno potvrdio je u srijedu naveče da je Direkcija policije u toj zemlji oformila radnu grupu koja će “otići na teren” nakon objave snimaka na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.

Mediji su ranije objavili snimak na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.
Navodi se da je riječ o snimkama iz juna napravljenim za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holadnije, švajcarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holanskog Pointera, Novosti i der Spiegela.
Snimke i priča o nasilju nad migrantima u srijedu su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.

Ostavite komentar: