Raste nezadovoljstvo zbog mjera! Još 580 zaraženih koronom, 13 osoba izgubilo bitku za život

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno još 580 zaraženih virusom korona i 13 smrtnih slučajeva, a vlada se počinje susretati sa izrazima javnog nezadovoljstva zbog dugotrajnih restriktivnih mjera koje još nisu dale željene rezultate.

U Kopru je jutros održan protest više stotina roditelja i djece zbog odluke Vlade da se u Obalno-kraškoj regiji škole i vrtići ponovo zatvore nakon samo nekoliko dana nastave uživo zbog nešto povećanog broj novih slučajeva, a u nekim regijama se protesti najavljuju za sutra.

“Škole moraju biti otvorene”, “Djeci je dosta ‘zuma'(platforma za učenje) i škole na daljinu!”, neke su od poruka ispisanih na transparentima koje su nosili pojedini učesnici protesta u Kopru. Kao javljaju mediji u Sloveniji, Vlada je odluku o ponovnom zatvaranju škola i vrtića u nekim regijama donijela bez konsultacije sa epidemiolozima.

Premijer Janez Janša kaže da odstupanja od već ranije utvrđenih kriterija neće biti.

Vlada sada rad vrtića za djecu i nastavu za prva tri razreda osnovnih škola dopušta samo u sedam od 12 regija, a istrajava na kriterijumu da će obrazovni sistem za osnovce i srednjoškolce biti moguće ponovno otvoriti tek kada u zemlji broj hospitalizovanih kovid pacijenata padne na manje od 1.000, uz pad broja dnevnih zaraza takođe na 1.000 slučajeva.

U slovenačkim bolnicama trenutno je, po podacima Ministarstva zdravstva 1.053 kovid pacijenata, ali je prosječni broj dnevni zaraza i dalje visok – u posljednjih sedam dana 1.222 nova slučaja. Od početka epidemije u Sloveniji je inficirano 167.572 lica, premda infektolozi procjenjuju da je kontakt sa virusom imala četvrtina populacije.

Aktivnih slučajeva je 17.244, a ukupno su preminula 3.503 lica od posljedica zaraze virusom korona. Jednom dozom vakcine do sada je vakcinisano 52.926 ljudi, a sa obje doze njih 22.830.

Ostavite komentar: