Pušteni! Maloljetnici osumnjičeni za brutalno zlostavljanje djevojčice na slobodi

02.04.2024. | 19:09

Tri maloljetnice i maloljetnik koji se dovode u vezu sa snimkom koji je na društvenim mrežama objavljen 30. marta, a na kojem se vidi kako psihički i fizički zlostavljaju maloljetnicu u Splitu, pušteni su na slobodu.

Kako se navodi oni su nakon kriminalističkog istraživanja u policiji predati pritvorskom nadzorniku, a potom su pušteni.

Splitsko-dalmatinska policija je saopštila da je sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je četvero maloljetnika na štetu maloljetnice počinilo veći broj krivičnih djela od nasilničkog ponašanja, prijetnje i iznude, pokušaja nanošenja teških povreda, do povrede privatnosti djeteta i povrede djetetovih prava.

Index podsjeća da se na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi više djevojaka koje brutalno zlostavljaju jednu djevojku.

Drže je, tjeraju je da kleči te da im se izvini, a u nekoliko navrata je brutalno fizički napadaju. Jedna djevojka je tako snažno nogom u leđa udara i baca na tlo.

“U odnosu na događaj od 30. marta 2024. godine te snimku objavljenu na društvenim mrežama, policijski službenici su odmah po zaprimanju saznanja započeli kriminalističko istraživanje nad četiri maloljetne osobe koje su, nakon dovršenog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku”, piše policija.

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su četiri maloljetne osobe na štetu jedne maloljetne osobe počinile veći broj krivičnih djela. Tri osobe su prijavljene zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, jedna osoba zbog kaznenih djela prijetnje i iznude, jedna osoba zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, dvije osobe zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta i jedna osoba zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava”, dodaje se u saopštenju policije.

Policija je dodala da je tokom ovog kriminalističkog istraživanja utvrđena osnovana sumnja o počinjenju kaznenih djela u martu 2024. godine na štetu druge oštećene maloljetne osobe te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe od kojih je jedna počiniteljica i u gore navedenom događaju.

“Utvrđena je osnovana sumnja da je na štetu jedne maloljetne osobe ostvarila obilježja kaznenih djela nasilničkog ponašanja i prijetnje, dok je druga osoba, u dobi djeteta, ostvarila obilježja kaznenog djela povrede privatnosti djeteta, a s obzirom na dob, protiv nje će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesen opšti poseban izvještaj”, dodaje se.

Policija se zahvalila svim građanima koji nisu dijelili i objavljivali snimke putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja, već su, radi zaštite žrtava, prijave i snimke dostavili policiji.

Samo on-line aplikacijom Red Button u posljednja tri dana zaprimljeno je više od 1.100 prijava građana.

“U suzbijanju nasilja među i nad mladima policija će, kao i u ovim slučajevima, žurno poduzimati mjere u cilju zaštite žrtava i sprječavanja daljnjeg nasilničkog ponašanja procesuiranjem počinitelja”, zaključuje se u saopštenju.