Neizvjesnost kida: Ambasador Srbije tvrdi da malu Danku traže svi iz bivše Jugoslavije

02.04.2024. | 18:25

Bečka policija saopštila je da je istraga u slučaju nestale dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, od nedjelje u punom jeku.

Pokrajinska kriminalistička služba provjerava da li je na video snimku iz Beča riječ o nestaloj dvogodišnjakinji iz Srbije.

-Sve informacije koje ambasada Srbije u Beču dobije, a koje bi mogle pomoći u pronalasku male Danke Ilić odmah se prosljeđuju srpskoj i austrijskoj policiji – kaže za ATV ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević.

Još se čeka da austrijska policija utvrdi identitet dvije žene sa snimka napravljenog u centru Beča, na kome bi eventualno mogla biti i nestala djevojčica. Zbog snimka koji je iz policija Srbije dobila iz prestonice Austrije, Ambasada je uputila apel građanima da se jave na dežurni telefon ukoliko imaju neke informacije.

-Sve to imalo je velikog odjeka pa su se u potragu uključili i drugi narodi bivše Jugoslavije – istakao je on.

Pomažu i Rumuni, jer se pretpostavlja da su žene sa snimka govorile rumunskim jezikom.

-Prema nekim procjenama, na desetine hiljada adresa je proslijeđen ovaj apel, neke poznate ličnosti su se uključile, čak se prikazuje i ovdje u njihovim medijima. Oni nemaju kao mi ovaj sistem „Pronađi me“, koji je prvi put upotrebljen u Srbiji u slučaju Danke Ilić. Objavljena je Interpolova žuta poternica. Sve pokazuje jednu svesnost ozbiljnosti situacije – rekao je Blagojević.

Bečka policija saopštila je da je istraga u slučaju nestale dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, a u vezi sa video-snimkom na kojem se, kako se sumnja, vidi djevojčica sa dvije rumunske državljanke u Beču od nedjelje u punom jeku.