Prvi put elektronski – “bez papira”! U Hrvatskoj počeo popis stanovništva, evo šta treba znati

U Hrvatskoj od danas, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popis stanovništva, kućanstava i stanova – najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će po prvi put, u dvije faze, biti provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

Popis obuhvata tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, građani se mogu samostalno popisati kroz sistem e-Građani.

U drugoj fazi popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prenosnih računara, popisaće sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva.

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sistemom e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je lično uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može se i ispisati te ostaviti na vidljivom mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti. Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva.

Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu – svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama. Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identifikovati ni direktno niti nedirektno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili poreske svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim ličnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. avgusta 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom. U provođenju popisa biće angažovano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih biće angažovani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažovano oko 9500 osoba.

Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati biće objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati biće objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, prenosi Hina.

Ostavite komentar: