Prvi korak u formiranju nove vlasti: Parlament Slovenije danas glasa o novom mandataru Golobu

Parlament Slovenije danas treba da se izjasne o novom mandataru Robertu Golobu, što je prvi korak u formiranju nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora održanih 24. aprila.

Golob je juče potpisao ranije usklađeni koalicioni ugovor svoje stranke Pokret Sloboda sa Socijalnim demokratima Tanje Fajon i Ljevicom Luke Meseca, te izrazio uvjerenje da će postupci za formiranje i početak djelovanja nove vlade biti završeni iduće sedmice.

Kao prve prioritete nove vlade, Golob je naveo mjere u vezi sa poskupljenjem energetike i hrane, kao i mjere u zdravstvu s obzirom na mogući novi talas epidemije virusa korona na jesen.

Nova koalicija računa da bi za ispunjenje svih ciljeva iz njihovog ugovora bila potrebna dva mandata, prenosi Hina.

U novoj vladi će mjesto ministra inostranih poslova pripašti Tanji Fajon, koja će biti i jedan od potpredsjednika vlade.

Fajonova kaže da će nova vlada vratiti Sloveniju u političku orbitu centralnih država u EU, odakle ju je, prema “liberalnim demokratijama” odveo odlazeći premijer Janez Janša.

Predsjednik Ljevice Luka Mesec rekao je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma da je posljednja decenija i po za Sloveniju bila period “izgubljenih prilika”.

Golobova stranka Pokret “Sloboda” je na parlamentarnim izborima osvojila 41 mandat u parlamentu koji broji 90 mjesta.

Ostavite komentar: