Poznati svi detalji kako je Smiljana likvidirala sestru Jasminu

Smiljana Srnec imaće priliku pročitati optužnicu, vidjeti sve materijalne dokaze i iskaze svjedoka koji je terete da je tokom ljeta 2000. u kući u Palovcu ubila svoju sestru Jasminu.

Sve ove godine mučilo ju je hoće li ko otkriti da je to učinila baš ona. Naime, kad je spremala sestrino tijelo u zamrzivač, koristila je i gumene rukavice, ali se komad gumene rukavice odlomio na vrhu i ona je ostavila svoj potpis – otiske prstiju. Ostavila je i biološke tragove, a vještaci Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” dokazali su da su to njezini otisci prstiju i njezin DNK. To je krunski dokaz protiv nje.

Kad je 16. februara ove godine u 12:06 sati Operativno komunikacijski centar PU međimurske dobio dojavu da su Smiljanina kći Katarina i njezin vanbračni partner u kući našli leš nepoznate osobe, policija je krenula na uviđaj na kojem je bila i patologinja čakovečke bolnice dr. Andrina Kopjar.

U zamrzivaču su bile kese s mrkvom, ribom… Budući da je dio voća i povrća bio u metalnoj košari, tek kad su uklonili košaru, ukazao im se dio ljudskog tijela, pokriven prozirnim kesama s voćem i povrćem.

Ispod tijela u zamrzivaču su bile i kese sa smrznutim iznutricama i kese sa smrznutim višnjama, koje su u zamrzivač stavljene 6. juna 2000. te dvije posude za smrznutom hranom. Kriminalistički tehničari sve su fotografisali. Krenula je opsežna istraga koja je završena.

Jutarnji list rekonstruirao je što je sve tužilaštvo prikupilo u prethodnih pet mjeseci i čime to tereti Smiljanu Srnec, majku troje djece, da je u ljeto 2000. godine u kući u Palovcu ubila sestru Jasminu. Osim materijalnih dokaza, tu su i neki iskazi svjedoka zbog kojih tužilaštvo nema dilemu da je Smiljana ubila svoju sestru Jasminu.

Ubila ju je s pet snažnih udaraca u glavu, najvjerojatnije na spavanju, ušicom sjekire ili nekim drugim predmetom, ugurala u škrinju, glavu joj zamotala u crnu najlon vreću, a vrat omotala najlonskom čarapom.

Ispod crne vreće u Končarevoj zamrzivaču prvo je bila plavo-bijelo-zelena navlaka s cvjetnim uzorkom u koju je bio umotan i drugi dio tijela, a na njemu su bili tragovi krvi. Kad su policajci napokon otvorili zamrzivač koji se teško otvarao, jer guma je bila zalijepljena ljepilom, kad su skinuli navlaku za pokrivač s tijela, glava 23-godišnje Jasmine bila je još jednom omotana u crnu najlonsku vreću koja je oko vrata zavezana najlonskom čarapom u čvor.

Osim navlake za pokrivač, za zametanje sestrina tijela koristila je i stolnjak. Svaku potkoljenicu omotala je u crnu najlon vreću i dodatno je zamotala najlonskom čarapom te sve opet zavezala u čvor.

Burno reagovala

Nakon što je majka Katarina prijavila nestanak Jasmine Dominić 16. avgusta 2005. godine PU međimurskoj, policajac je Smiljani ostavio broj službenog mobilnih telefona da ga može nazvati bude li imala informacija o nestaloj sestri. U gotovo 14 godina nikad ga nije nazvala, sve do dana kad je otkriveno tijelo u zamrzivaču.

On tog dana nije radio, a službeni mobilni telefon preuzela je njegova koleginica. “Neka me Josip hitno nazove!” rekla je Smiljana Srnec njegovoj koleginici. Djelovala je uznemireno. Nakon što je kolegi prenijela Smiljaninu poruku, nazvao ju je, ali se nije javila ona, nego njen suprug koji mu je rekao da je u kući policija.

Tokom istrage ispitano je pet policajaca i policajki vezano za provjeru postupanja po prijavi nestanka Jasmine Dominić. I policajci, ali i neki drugi svjedoci, primijetili su da je Smiljana bila ljubomorna na sestru. Neki svjedoci potvrdili su i da je Smiljana kockala, a za Jasminu se nisu vezale nikakve afere niti problemi.

Svjedok koji je takođe ispitan u istrazi ispričao je da ju je jednom prigodom kad je bio u društvu s njom, njenim suprugom i njenom šogoricom, šogorica upitala nešto o Jasmini. Smiljana se jako naljutila, rekla joj je da je maltretira i da ide doma.

Stepen sumnje

Jednom prigodom 2003. godine išli su u Mađarsku. Smiljana je tada koristila Jasmininu ličnu iskaznicu, a na upit zašto to čini, odgovorila je: “Pa mi smo slične!” Nekoliko svjedoka ispitivano je i o porodičnim odnosima. Svi ističu da je otac dviju sestara, sada pokojni Martin Dominić, znao često govoriti “da mi je samo znati gdje je Jasmina i vidjeti je”. Govorio je i kako informacije o Jasmini ima isključivo od Smiljane, koja je roditeljima govorila da Jasmina ima dečka u Parizu, da je na brodu i slično.

– Odbrana smatra da je podizanje optužnice preuranjeno i ishitreno jer je nakon provedene istrage stepen sumnje da je okrivljena počinila kazneno djelo manji nego što je bio na početku postupka, a Državno odvjetništvo je u istrazi odbilo provesti vještačenje kojim bi se u potpunosti uklonila sumnja da je okrivljena počinilac. Stoga ćemo predložiti sudu da vrati optužnicu Državnom odvjetništvu radi boljeg razjašnjenja stvari, rekao je advokat Golubić.

Smiljani Srnec juče je produljen je pritvor, a odbrana će se žaliti na tu odluku.

 

Izvor:(Jutarnji list)

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ostavite komentar: