Policijska akcija “MIG” im stala u kraj: Moldavci “pali” u Crnoj Gori zbog pranja novca

Državljani Moldavije Maksim Lakubovski /35/ i Ekatarina Lakubovski /33/ uhapšeni su u Baru zbog sumnje da su dio međunarodne kriminalne grupe koja je prala novac, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Iz Uprave policije saopštili su da je opsežnom policijskom akcijom realizovan međunarodni predmet kodnog naziva “MIG” kojim je koordinisalo Specijalno državno tužilaštvo.

Policija je kod njih pronašla i oduzela više od 100 bankovnih kartica, desetine SIM kartica, devet mobilnih telefona, dva luksuzna vozila čija vrijednost iznosi 100.000 evra, 3.000 evra gotovog novca, tri laptopa i drugo.

Rad na predmetu započet je u julu 2020. godine, u saradnji sa Policijom i Specijalnim tužilaštvom Moldavije, SELEC Centrom iz Bukurešta i uz podršku EU Programa pomoći IPA2019 Zapadni Balkan.

“U okviru rada na predmetu ‘MIG’, Crna Gora je prvi put potpisala sporazum o zajedničkom istražnom timu sa drugom državom”, navedeno je u saopštenju.

Sinhronizovano su juče izvedene policijske akcije u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu i na teritoriji Bara.

“Izvršen je pretres na 15 lokacija, u dvije zemlje istovremeno, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori… U Moldaviji su lišena slobode četiri lica za koja se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je u periodu od 2018. godine vršila krijumčarenje i distribuciju više vrsta sintetičkih droga na teritoriji Kišinjeva i šire”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da kriminalistička obrada upućuje na to da je M.I. organizator kriminalne grupe, za koju su prikupljeni dokazi koji upućuju na sumnju da je izvršila krijumčarenje i distribuciju opojnih droga u vrijednosti od milion i po evra.

Ostavite komentar: