Policija traga za nasilnikom: Siledžija iz Novog Sada je diplomirani pravnik i ima dvojno državljanstvo

Ivan Kontić (30), za kojim policija traga zbog sumnje da je pretukao i nanio teške povrede 28-godišnjem M. M. 24. avgusta u Novom Sadu, diplomirani je pravnik i svojevremeno je bio reprezentativac Crne Gore u džudou.

Gdje se krije zasad nije poznato, kao ni to da li je pobjegao u rodnu Crnu Goru. Ono što je poznato jeste da mu, prema zakonu Srbije, gdje nikada nije osuđivan, za nanošenje teških tjelesnih povreda prijeti kazna zatvora do pet godina. Ta kazna može da bude i manja, maksimalno tri godine zatvora, ukoliko bi Kontić priznao da je pretukao M. M.

Trenutno je nedoumica da li će se Kontić uopšte naći na optuženičkoj klupi. Naime, ukoliko je zaista pobjegao u Crnu Goru, gdje je rođen, ova država, ako i dalje ima njeno državljanstvo, nije u obavezi da ga izruči srpskom pravosuđu. Može da traži da mu novosadski sud ustupi predmet i da mu se sudi u Crnoj Gori, pa i da dole izdržava kaznu.

U tom slučaju, Kontiću koji ima i državljanstvo Srbije, mogao bi da se poslije odslužene kazne nesmetano vrati u Novi Sad ili Beograd gdje je studirao, jer ne bi mogla da mu bude izrečena i mjera zabrane ulaska na teritoriju Srbije.

Kontić je sigurno upoznat sa svim tim pravnim normama, jer kako Blic saznaje diplomirao je pravo na Univerzitetu “Union” u Beogradu, a posljednjih godinu dana, radio je kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji u Novom Sadu. Bio je upisan i u Advokatsku komoru Vojvodine kao pripravnik.

Nekoliko mjjeseci je, istovremeno, radio i kao obezbeđenje u kockarnici ispred koje je pretukao M. M. koga poznaje odranije i čak su bili u dobrim odnosima. Zbog čega je krvnički nasrnuo na poznanika i nanio mu teške povrede biće utvrđeno u istrazi, jer zasad ni poznanici osumnjičenog, kao ni advokat pretučenog M. M. o tome ne žele da pričaju.

“Nemojte danas da me pitate ništa, nedjelja je, na ručku sam”, kratko je juče rekao advokat Miloš Paligorić koji zastupa pretučenog mladića.

Ono što je zasad poznato jeste da je Kontić mladića pretukao 24. avgusta na trotoaru u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Nasilnika je odao video-snimak sa sigurnosnih kamera koji u petak, 11. septembra uveče, počeo da kruži na društvenim mrežama, a dan kasnije pojavila se i duža verzija.

Na snimcima se vidi kako se mladići tuku ispred kockarnice i mjenjačnice u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Vidi se da su se njih dvojica rvala ispred lokala, dok su pojedinci zadavali sporadične udarce mladiću koji je kasnije prebijen. Tu su se našli i radnici obezbjeđenja, koji, osim u jednom trenutku, nisu pokušavali da zaustave tuču. Potom, kako je kasnije utvrđeno, Ivan Kontić obara mladića na pod i krvnički ga tuče pesnicama u glavu dok mladić nepomično leži, budući da je u međuvremenu izgubio svijest. Na kraju mu lomi obje ruke i ostavlja ga da leži teško povrijeđen na zemlji.

Prema saznanjima Blica, pretučeni M. M. je odmah zatražio medicinsku pomoć pa su ljekari o njegovim povredama obavijestili i policiju. Međutim, žrtva M. M. nije odmah dala izjavu policiji, ispričala ko ga je pretukao, već je po izlasku iz bolnice iz Novog Sada otputovala u Beograd. Nekoliko dana u istrazi je bio status kvo, nije se znalo ni gdje je, ni ko je pretukao M. M., što je odsumnjičenom Kontiću omogućilo da se slobodno kreće Novim Sadom.

Tek 2. septembra pretučeni M. M. podnosi prijavu i navodi ko mu je nanio teške tjelesne povrede, a dan kasnije u ruke istražitelja dospjeva i snimak brutalnog prebijanja. Snimak potvrđuje navode žrtve, ali je osumnjičeni Kontić nedostupan organima gonjenja i za njim počinje potraga. Uprkos mobilisanju svih policijskih snaga, pa i objavljivanju u medijima fotografije osumnjičenog u nadi da će ga neko od građana prepoznati i MUP obavestiti gdje se krije, Kontić još nije uhapšen.

Osumnjičeni već hapšen

Ivan Kontić je inače direktor firme koja je osnivač jedne beogradske kladionice, kažu zvanični podaci Agencije za privredne registre. On je imenovan kao direktor firme osnovane 1998. godine, sa djelatnošću pod šiftom 9200 – kockanje i klađenje.

Kontić je u januaru 2018, uhapšen zbog posjedovanja revolvera i kokaina u Nikšiću. Službenici odsjeka za borbu protiv droge i nikšićkog Centra bezbednosti su kod Kontića 2018. našli revolver u ilegalnom posjedu, a kod njegovog vršnjaka Matije Božovića praškastu materiju za koju se pretpostavilo da je kokain.

Serija hapšenja u Novom Sadu

Novosadska policija privela je juče dvije osobe zbog sumnje da su pomogli Ivanu Kontiću, koji se sumnjiči za brutalno prebijanje mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu.

Jedan od privedenih, kako su prenijeli mediji, pokušao je da pobjegne prilikom hapšenja, ali ga je policija u tome spriječila.

Tokom jučerašnjeg dana bilo je pretresa na više lokacija u tom gradu.

Ostavite komentar: