Pokušaj upada u Skupštinu: Obračun demonstranata, jedan izboden nožem, letjele baklje

Protesti zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona i stanjem u društvu nastavljeni su u nekoliko gradova širom Srbije.
Protesti su četvrto veče organizovani pred Narodnom skupštinom Srbije u Beogradu.
Pred Skupštinom Srbije trenutno nema sukoba i incidenata nakon pokušaja grupe od stotinak demonstranata da oko 21:30 uđu u zgradu parlamenta.

Demonstranti i policija sukobili su pred zgradom Skupštine nakon što je stotinak okupljenih uklonilo metalnu ogradu pred zgradom, popeli se stepenica do ulaza. Prethodno su, na protestu na kome se okupilo nekoliko hiljada ljudi, zgradu parlamenta gađali kamenicama i flašama i bakljama.

 

Nakon toga iz zgrade Skupštine izašli su policajci u opremi za razbijanje demonstracija i počeli da ispaljuju suzavac i topovske udare. Situacija je trenutno nešto mirnija. a dio okupljenih pjeva pjesme posvećene Kosovu i uzvikuju parole “Kosovo je srce Srbije” i “Skinite šlemove”.

Grupa koja se popela do ulaza u parlament odgurala je izvještače medija koji prate protest.

Saobraćaj je u oba smjera obustavljen na Trgu Nikole Pašića, i dijelu ulica Kneza Miloša, Dečanske i u Bulevaru kralja Aleksandra do crkve Svetog Marka.

Povod okupljanja je, prema tvrdnjama dijela učesnika, nezadovoljstvo reakcijom nadležnih usled pandemije koronavirusa, dok je dio građana prethodnih dana isticao i rezignaciju, kako su ukazivali stanjem u društvu i državi.

Stefanović: Policija morala da reaguje

Nebojša Stefanović, ministar policije Srbije, izjavio je da se pred parlamentom dešavaju brutalne scene nasilja i da je policija morala da reaguje kako bi zaštitila javni red i i mir i imovinu.

“Imamo nasilje i lomljenje prozora na Skupstini i inventara, kamera na zgradi, napad na vrata, i pokušaj da se povrede policajci na koje se baca kamenje”, rekao je Stefanović za Televiziju Prva.

Jedan demonstrant ubo drugog nožem u nogu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je večeras u sukobu dvije frakcije među demonstrantima u Beogradu jedan povrijeđen nožem, kao i da je bačena pirotehnika prema ulazu u Skupštinu Srbije i policiji, te apelovao da se to ne čini i ne pribjegava nasilju.

Stefanović je rekao da je jedan od demonstranata čiji su inicijali O.Z. /47/ iz Lapova nanio nožem ubode S.Z. /32/ iz Pančeva po desnoj nozi, nakon svađe, te da je napadač uhapšen.

“Još jednom bih zamolio ljude koji dolaze na proteste, bez obzira što krše epidemiološke mere, da se ne dešava ovakva vrsta nasilja da se međusobno obračunavaju”, rekao je večeras Stefanović za TV “Pink”.

Jedan od učesnika uhapšen je na samom početku protesta u Beogradu ispred Skupštine Srbije jer je dobacivao policajcima, nakon čega su ga policajci u civilu odveli u pravcu Skupštine, javio je “Blic”.

Dio demonstranata je protestovao uz slogan “Sedi, ne nasedaj”, želeći, kako su isticali, da pošalju jasnu poruku da na ulicama nisu zbog nereda.

Povod za prvi protest u utorak, 7. jula, u Beogradu bila je najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će u glavnom gradu možda biti uveden policijski čas tokom vikenda zbog porasta broja oboljelih od virusa korona.

Protesti u još nekoliko gradova

Građani se okupljaju u gradovima širom Srbije, između ostalog Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju.

Učesnici protesta u Novom Sadu blokirali su regionalni put za Novi Sad pošto ih je prethodno policija osujetila u namjeri da stignu do autoputa Novi Sad-Beograd.

U Vranju je, prema izvještajima lokalnih medija, protestovalo nekoliko desetina ljudi. Okupljeni su uzvikivali pogrdne poruke na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i upućivali kritike zbog politike koju vodi prema Kosovu, objavio je portal “InfoVranjske, a prenijela agencija Fonet. Na protestu nije bilo incidenata niti vidljivog prisustva policije.

Na protestu uhapšen sin bivšeg srpskog ministra i Dačićevog saradnika

Ostavite komentar: