Podignuta optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu ponijelo je Specijalizovanim vijećima optužnicu protiv šefova Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji su uhapšeni i izručeni Hagu krajem septembra zbog obelodanjivanja povjerljivih dokumenata iz tog tužilaštva, među kojima su i imena potencijalnih svjedoka.

“Striktno povjerljiva optužnica je podnijeta sudiji za prethodni postupak 30. oktobra na potvrđivanje”, navodi se u podnesku tužilaštva kojim se inače protivi zahtjevu branilaca Gucatija da mu se ukine pritvor.

Ovo je treća po redu optužnica za koju se zna da je podnijeta Specijalizovanim vijećima, poznatijim kao Sud za zločine OVK.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu.

Tužilaštvo je pomenutim podneskom zatražilo od žalbenog vijeća da odbaci žalbu Gucatijevih advokata na prvostepeno rješenje kojim je sudija za prethodni postupak 27. oktobra odbio zahtjev za njegovo hitno puštanje na slobodu uz jemstvo.

U odgovoru na žalbu odbrane, koji je danas objavljen, tužilaštvo je navelo da žalbeno vijeće treba da žalbu odbaci po kratkom postupku, jer ne sadrži argumente koji bi pokazali bilo kakvu grešku već donijetoj odluci.

Gucatiju, kao i Haradinaju, pritvor je određen zbog opasnosti da bi mogao da pobjegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizvanim vijećima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična djela za koja se već sumnjiči, prenosi “RTS”.

Obojica su uhapšena zbog zastrašivanja svjedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom.

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je i da Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi ostanu u pritvoru, jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svjedoka. Pored toga, smatra tužilaštvo, postoji rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak.

 

 

Ostavite komentar: