Pod lupom i vođa kavačkog klana: Optužnica protiv 21 osobe za trgovinu drogom i pranje novca

03.04.2024. | 13:38

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore predalo je danas Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv 21 osobe osumnjičene, između ostalog, za stvaranje kriminalne organizacije, trgovinu drogom i pranje novca.

Crnogorski mediji prenose da su među optuženima vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Dejan Knežević.

Tužilaštvo tereti 18 lica za stvaranje kriminalne organizacije, a njih 16 za trgovinu oko 4,3 tone kokaina.

Za pranje oko sedam miliona evra sumnjiči se pet lica, a tri za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Protiv jednog lica čiji su inicijali D.K. optužnica je podnesena zbog krivičnih djela odavanje tajnih podataka i zloupotreba službenog položaja.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić rekao je da su ova krivična djela izvršena od 2019. do februara 2021. godine u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

Tužilaštvo je predložilo da za osmoro optuženih bude produžen pritvor, a da se u odsustvu sudi desetorici optuženih za kojima su kojima su raspisane međunarodne potjernice.