Petković tvrdi: Kosovska policija tukla i maltretirala sve uhapšene Srbe

20.06.2023. | 18:16

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević posjetio danas neosnovano uhapšene Srbe sa KiM koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i u Gnjilanu i tom prilikom se uvjerio da je kosovska policija maltretirala i tukla sve uhapšene Srbe.

“On je u Gnjilanu posjetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posjetio i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine”, rekao je Petkovića na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da je Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd i da će o svemu sačiniti zvanični izvještaj, ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre.

“Ozbiljne povrede su zadobili neki od njih. Naročito Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune. Inače i sada koliko je prošlo od hapšenja svih Srba i dalje su povrede vidljive. Naročito kod Luneta i Dušana Obrenovića”, naveo je Petković.

Dodao je da je Pavićević rekao i da Milenković ima i šavove po glavi, modrice ispod očiju i da su tragovi nasilja i prebijanja na njegovom tijelu vidljivi.

“Tukli su ga dok su ga ispitivali, dok je sjedio vezan na stolici. Čak su u jednom trenutku ljekari tražili da Lune ide na snimanje glave. Prilikom hapšenja je specijalac ROSU je kundakom više puta udario u glavu Luneta i bio je pokriven bijelim pokrivačem da se to ne bi vidjelo prilikom odvođenja”, rekao je Petković.

Istakao je da su sada uhapšeni Srbi dobro, ali i upozorio da će mnogima ostati trajni ožiljci.

Nikakvog kidnapovanja nije bilo, laž Kurtija i Gervale

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovih izjavio je danas da je apsolutna laž premijra privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija i ministarke Donike Gervale da su prištinski policajci uhapšeni na teritoriji Kosova i Metohije.

“Nikakvog kidnapovanja nije bilo na teritoriji centralne Srbije”, istakao je Petković na konferenciji za novinare povodom tvrdnji Kurtija i Gervale.

“Oni su uhapšeni od strane specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u okolini sela Gnjilice u opstini Raška, gde su došli sa automatskim puškama i dva pištolja”, rekao je Petković.

On je naveo da ih je obišao prištinski oficir za vezu i uvjerio se da se nalaze u odličnim uslovima i da je tretman prema njima dobar za razliku od onoga u kakvom su stanju uhapšeni Srbi, koji su brutalno pretučeni.

“Hitno tražimo da se oslobode svi uhapšeni Srbi, da se povuče Rosu policija i lažni gradončelnici”, rekao je Petković, piše Tanjug.